Ashwagandha este o plantă medicinală din ce în ce mai populară, recunoscută în primul rând pentru proprietățile sale adaptogene, mai exact pentru capacitatea sa de a atenua stress-ul de zi cu zi. În rândurile de mai jos vom descoperi și alte beneficii confirmate de știință ale acestui extract oriental extrem de apreciat.
Ce este Ashwagandha?
Ashwagandha, cu denumirea știintifică Withania somnifera, este cunoscută și sub numele de „ginseng indian” sau „cireș indian de iarnă”. Arbust veșnic verde originar din India și Asia de Sud-Est, are un istoric foarte lung de utilizare în medicina ayurvedică. Extractele din rădăcină sau frunzele de Ashwagandha sunt folosite ca adjuvant în tratamentul diverselor afecțiuni și pot contribui în mod benefic la menținerea stării de sănătate a organismului.
De ce este Ashwagandha atât de populară?
Viața modernă este plină de factori declanșatori ai stress-ului care contribuie la apariția majorității afecțiunilor fizice, dar și mentale. Un stil de viață sănătos care include mișcare fizică, o dietă echilibrată axată pe nutrienți de calitate, precum și aplecarea asupra orelor dedicate odihnei reprezintă cheia spre o imunitate de fier și un organism rezistent care nu va fi luat prin surprindere de stres.
Cu toate acestea, nu de puține ori, e nevoie de un imbold suplimentar, pe termen scurt, iar o plantă cu proprietăți adaptogene precum Ashwagandha poate reprezenta un sprijin real. Perioadele stresante necesită metode și remedii relaxante, iar din acest motiv, Ashwagandha este pe placul celor care preferă alternative naturiste în dauna medicamentelor clasice.
Ce face Ashwagandha?
Așa cum menționam anterior, principala proprietate a Ashwagandhei este capacitatea de a reduce stress-ul, iar odată cu acesta și stările de depresie, anxietate sau insomnie. De asemenea, poate acționa pentru reducerea zahărului din sânge, reglarea nivelului de colesterol, combaterea inflamațiilor, precum și pentru întărirea apărării naturale a organismului, îmbunătățirea performanțelor sportive, sprijinirea memoriei și a funcțiilor cerebrale, dar și pentru creșterea performanțelor sexuale atât în cazul femeilor, cât și în cel al bărbaților.
Combate stress-ul și anxietatea
Studiile arată că administrarea de Ashwagandha poate reduce anxietatea asociată cu stressul cronic și tulburările depresive, înlăturând în aceeași masură și simptomele asociate cu acestea, cel mai frecevent fiind oboseala. De asemenea, contribuie la reducerea nivelului de cortizol, hormon responsabil cu stress-ul, cu până la 27,9%.
Îmbunătățește calitatea somnului
Datorită conținutului bogat de trietilen glicol – un compus cunoscut pentru a induce somnul – și withanolide, Ashwagandha are capacitatea de a promova un somn liniștit, odihnitor și de durată somnul, în special la persoanele care se confruntă cu episoade de insomnie asociate cu stress-ul.
Niveluri mai scăzute de colesterol
În cazurile de colesterol ridicat, Ashwagandha poate interveni pentru scăderea nivelul de colesterol total, al lipoproteinelor cu densitate mică și al trigliceridelor, atât la persoanele sănătoase, cât și la cele care suferă de sindrom metabolic. În același timp, are capacitatea de a crește nivelul lipoproteinelor cu densitate mare, denumite popular și „colesterol bun”.
Reglează nivelul glicemiei
Un supliment cu Ashwagandha poate ajuta la reducerea semnificativă a nivelului glicemiei, a insulinei, a lipidelor din sânge și a markerilor responsabili cu procesele de oxidare.
Reglează nivelul glicemiei
Extractul de rădăcină de Ashwagandha reglează mecanismele imunitare ale organismului și ajută la combaterea infecțiilor. În plus, suplimentarea cu Ashwagandha pe cale orală poate reduce nivelurile de proteină C reactivă (CRP), un tip de proteină produsă de ficat care încurajează factorii pro-inflamatori
Susține performanțele atletice
Ashwagandha este benefică pentru îmbunătățirea performanțelor sportive, inclusiv pentru creșterea rezistenței, a vitezei și a forței, fiind un adjuvant eficient atât pentru cei care practică sportul de performanță, cât și pentru cei care adoptă un stil de viață activ.
Sprijină memoria, performanțele intelectuale și funcția cognitivă
Multe studii au demonstrat că acest extract îmbunătățește numeroase aspecte ale funcției cognitive și performanțele întregului sistem nervos central, inclusiv timpul de reacție, memoria și atenția. De asemenea, poate fi folosit ca adjuvant în tulburările bipolare sau cognitive.
Are efect afrodiziac
Faptul că Ashwagandha și celebra Kama Sutra au aceeași proveniență nu e deloc o întâmplare. Aceasta este recunoscută pentru efectul afrodiziac prin care îmbunătățește libidoul și viața sexuală, atât în cazul bărbaților, cât și în cazul femeilor.
Care este doza zilnică recomandată de Ashwagandha?
Deși autoritățile sanitare internaționale nu s-au pronunțat în privința dozelor zilnice recomandate în cazul extractelor vegetale, o serie de experți au concluzionat că, dincolo de particularitățile fiecărui organism (sex, vârstă, înalțime, greutate etc.) sau scopul pentru care se administrează ingredientul, un aport de 400 mg Ashwangandha pe zi este suficient pentru obținerea majorității beneficiilor pe care această plantă le oferă.
Aceasta poate fi administrată în orice moment al zilei, pe stomacul gol sau după mâncare. Luată dimineață, acționează ca un energizant asupra corpului odihnit, iar înainte de culcare, poate contribui la inițierea și menținerea somnului, îmbunătățind calitatea acestuia.
Efecte secundare și contraindicații
Efectele secundare pot apărea doar atunci când este administrată în doze mari. Printre cele mai frecvente manifestări se numără tulburările digestive superioare și inferioare, cum ar fi greața, gazele în exces, stările de balonare, diareea sau vărsăturile.
În ceea ce privește contraindicațiile, Ashwagandha nu trebuie administrată în timpul sarcinii sau alăptării. De asemenea, nu se recomandă în cazul afecțiunilor tiroidiene, a bolilor autoimune, în timpul tratamentului cu imunosupresoare, sedative, medicamente pentru gestionarea simptomelor diabetului sau alte remedii care au ca scop reducerea tensiunii arteriale.