Retenția de apă – care sunt cauzele și ce poți face pentru a o trata?

Probabil știi deja că în compoziția corpului uman se găsește în jur de 70% apă, de aceea hidratarea este atât de benefică pentru sănătatea acestuia. Cu toate acestea, dacă el reține apă sau lichide în exces, asta poate duce la simptome incomode și poate fi un semn al unei afecțiuni nu neapărat grave, cât nedorite.

Retenția de apă sau retenția de lichide se mai numește și edem. Apare atunci când excesul de lichid se acumulează în organism. Acest lucru poate provoca umflarea, fiind mai frecventă la picioare, în zona gleznei sau în proximitatea genunchiului. De asemenea, pot apărea și inflamații ale mâinilor. Alte semne care trădează retenția de apă includ creșterea în greutate și ușoare întinderi atunci când se aplică presiune pe o anume zonă a corpului.

Cuprins:

Retenție de apă - simptome

Inflamația este principalul simptom al retenției de apă. Cum în organism pot exista numeroase cauze care pot duce la umflarea diferitelor părți ale corpului, este foarte importantă diagnosticarea corectă a problemei.

Uneori, simptomele retenției de lichide se pot confunda cu cele ale unor afecțiuni mai grave cum ar limfedemul și lipoedemul.

Totodată, ocazional, inflamarea membrelor inferioare poate fi cauzată de o complicație a venelor varicoase. Aceste vene pot provoca modificări ale vaselor de sânge mici, culminând cu inflamația. Dacă suferi de vene varicoase și începi să observi umflături, cel mai bine este să vizitați medicul, care poate determina cauza.

O altă afecțiune care poate fi uneori confundată cu retenția de apă este angioedemul. Cu toate acestea, în această afecțiune, inflamația este cel mai probabil să apară la nivelul pleoapelor, în jurul gurii, la nivelul organelor genitale sau pe mâini și picioare. Adesea, acest lucru apare ca urmare a unei afecțiuni autoimune, cum ar fi lupusul sau a unei reacții alergice, dar în multe cazuri nu se găsește vreodată o cauză.

Umflarea piciorului inferior poate fi un simptom al trombozei venoase profunde (TVP). Factorii de risc pentru TVP includ imobilitatea prelungită, sarcina, afecțiuni cronice sau insuficiența cardiacă.

Va recomandam gama noastra de produse

Retenția de apă - cauze

Retenția de apă - cauze

Deși este o problemă inconfortabilă, retenția de apă nu este neapărat o problemă gravă – cauzele cele mai dese țin de un stil de viață sedentar și de o alimentație precară. În cazul femeilor, poate fi influențată și de modificările hormonale normale care apar înainte de perioadele lunare sau de sarcină.

Cu toate acestea, în cazuri particulare, retenția de apă poate fi un semn al unei boli semnificative, mai ales dacă este severă sau apare foarte brusc.

Așadar, care sunt cauzele principale ale retenției de apă?

Dieta dezechilibrată

Una dintre principalele cauze ale retenției de apă este alimentația dezechilibrată – atât excesul de sodiu, cât și excesul de zahăr pot duce la retenția de apă. Prea multă sare poate provoca retenție de apă, deoarece corpul tău va căuta să folosească apa pentru a o dilua.

Prea mult zahăr sau carbohidrați rafinați în dietă poate duce la exces de insulină.

Excesul de insulină

Retenția de apă poate fi cauzată de excesul de insulină în orfanism. Aceasta poate cauza acumulări de apă în rinichi.

Poate fi un semn al diabetului de tip 2, dar poate apărea și ca urmare a unei alimentații neadecvate.

Este foarte important și intervalul de timp în care mănânci. Mulți oameni consumă alimente și gustări pe o perioadă lungă de timp – peste 12 ore într-o zi de 24 de ore – ceea ce poate însemna că organismul eliberează insulină aproape tot timpul. Este o idee bună comprimarea timpului de mâncat la 12 ore, pentru a da o pauză organismului.

Lipsa de mișcare

Un stil de viață sedentar poate juca și el un rol important în apariția retenției de apă.

Mișcarea face ca mușchii picioarelor să pompează lichidul înapoi spre inimă.

Astfel, pur și simplu prin efectuarea unor exerciții simple putem preveni în mod eficient acumulările de lichid în unele zone ale corpului.

Kilogramele în plus

Excesul de greutate poate provoca, de asemenea, retenție de apă.

Acesta poate afecta circulația, deoarece grăsimea corporală în exces poate pune presiune asupra venelor.

Sarcina

Sarcina poate duce la simptome de retenție de apă, în special la nivelul picioarelor și a gleznelor.

De obicei, această inflamație apare treptat și este un efect secundar normal al sarcinii, în general nefiind motive de îngrijorare.

Cu toate acestea, dacă umflarea apare rapid, este însoțită de dureri de cap, vărsături sau o stare generală rea, consultă medicul, pentru că acesta poate fi un semn de preeclampsie.

Reacții secundare ale anumitor medicamente

Este important de știut faptul că retenția de apă în organism poate fi cauzată și de anumite medicamente – în special:

  • Medicamente utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale.
  • Pioglitazona utilizată pentru tratarea diabetului de tip 2.

Se recomandă consultarea atentă a prospectului medicamentului, iar dacă apar anumite semne care nu se regăsesc în lista efectelor secundare enumerate, este foarte importantă discuția cu medicul pentru reevaluarea opțiunilor de tratament, în funcție de afecțiunea vizată și de simptomatologie.

Alte probleme medicale conexe

Destul de rar, retenția de apă poate fi cauzată de probleme cardiace, inclusiv insuficiență cardiacă, care este mai frecvent întâlnită la persoanele de vârstă mijlocie și de vârstă a treia.

Rareori, retenția de lichide poate fi un semn al problemelor ficatului sau a rinichilor.

Când trebuie să faci o vizită la medic?

Dacă retenția de apă a apărut brusc, sau dacă există o inflamație unilaterală și mai există și i alte simptome care îți provoacă îngrijorare, este important să vă consultați medicul sau specialistul, cu atât mai mult dacă ai o vârstă de peste 40 de ani sau ești însărcinată.

Asta nu înseamnă că retenția de apă nu poate afecta și persoanele mai tinere, mai ales că acestea nu sunt de regulă foarte îngrijorat de starea lor de sănătate. Cu toate acestea, în perspectivă, e binevenită o schimbare în bine a stilului de viață, în cazul în care acesta nu este unul dintre cele mai sănătoase. Acest lucru începe, ca în fiecare caz, cu alimentația. Reducerea aportului de sare și zahăr, precum și intensificarea exercițiilor fizice ar trebui să ajute la ținerea la distanță a retenției de apă în cazul persoanelor tinere.

Tratament retenție apă

Așa cum spuneam, de regulă, retenția de apă nu ar trebui să reprezinte o afecțiune gravă de sănătate, cu atât mai mult cu cât este tratată la timpul potrivit. Fără îndoială, există opțiuni de combatere a acesteia, iar cea mai eficientă metodă pentru eliminarea apei din organism este Acidul Hialuronic. De asemenea, plantele naturiste cu efect diuretic pot fi de mare ajutor.

Te invităm să arunci o privire asupra produselor noastre care te pot ajuta să scapi de retenția de apă…

Va recomandam gama noastra de produse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reduceri