Mușchii, oasele, pielea și tendoanele sunt compuse în principal din colagen, care cel mai abundent tip de proteină din corpul uman. Mai exact, colagenul reprezintă 30-35% din totalul proteinele din regăsite în organism.
Colagenul este o componentă esențială a țesutului conjunctiv, fiind responsabil pentru integritatea pielii și menținerea mobilității și a flexibilității articulațiilor. Colagenul oferă pielii elasticitate, ajută la reducerea ridurilor faciale și contribuie la eliminarea celulitei. Vom discuta pe larg aceste aspecte în continuarea acestui articol.
Pe măsură ce îmbătrânim, pielea noastră își pierde elasticitatea și devine mai ridată, mai flască și mai puțin tonifiată.
Există mai multe motive pentru aceasta – în principal capacitatea tot mai redusă a organismului de a produce colagen odată cu înaintarea în vârstă, în timp ce factorii externi de stres au de asemenea un rol determinant în procesul de deteriorare a pielii.
Cuprins:
Sursă naturală de aminoacizi
Suplimentele de colagen reprezintă o soluție eficientă și practică de a îmbunătăți rezervele acestei proteine extrem de importante. Poate cei mai importanți compuși naturali ai colagenului sunt aminoacizii, pe care oamenii de știință obișnuiesc să îi împartă în trei mari categorii:
- Aminoacizi esențiali– acest tip de aminoacizi pot obținuți doar prin intermediul dietei sau a suplimentelor și nu pot fi produși în mod natural de către organism. Grupa aminoacizilor esențiali include lizina, serina, treonina, leucina, valina, fenilalanina, metionina, izoleucina, histidina si hidroxilizina.
- Aminoacizi esențiali condiționat – acest tip de aminoacizi pe care organismul îl poate produce de obicei, dar în stări stresante din punct de vedere fizic, organismul poate să nu aibă capacitatea de a produce suficient, iar suplimentarea poate fi de un real ajutor. Exemplele includ glicina, prolina, glutamina(acid glutamic), alanina și tirozina.
- Aminoacizi neesențiali – acest tip de aminoacizi este foarte important pentru organism, dar aceștia sunt etichetați ca neesențiale deoarece organismul este capabil să îi producă de unul simgur. Aminoacizii neesențiali includ hidroxiprolina, arginina și acidul aspartic.
Pentru producția suplimentelor de colagen se folosesc diferite surse. Cele mai frecvente și, în același timp, mai eficiente, sunt cele bovine și marine. Colagenul marin are avantajul de a putea fi consumat de către cei cei care evită toate tipurile de carne în afara celei de pește.
Datorită profilului nutritiv foarte bogat, colagenul abundă de substanțe benefice pentru organism, necesare creșterii părului, precum și frumuseții pielii sau sănătății tendoanelor și oaselor. Colagenul este în același timp o opțiune bună pentru cei care doresc să se asigure că obțin aminoacizii adecvați, dar doresc să-i consume folosind alimente fără gluten și fără lactoză.
Tipuri de colagen în organism
Studiile de specialitate au identificat cel puțin 28 de tipuri de colagen în organismul uman. Cu toate acestea, 90% din colagenul din corpul nostru este de tip 1, tip 2, tip 3 și tip 5.
- Colagenul de tip 1 – Compune tendoanele, organele interne și oasele. Colagenul de tip 1 reprezintă 80-90% din colagenul nostru.
- Colagenul de tip 2 – Se regăsește în cantități mari în cartilajele genunchilor, umerilor și în celelalte articulații.
- Colagenul de tip 3 – Realizează tipul principal de cartilaj al fibrelor reticulare. Este prezentă în mod frecvent alături de colagenul de tip 1.
- Colagenul de tip 5 – Regăsit în cea mai mare măsură în firele de păr și în compoziția pielii.
Ce afectează producția naturală de colagen?
Nivelurile de colagen încep să scadă după vârsta de treizeci și cinci de ani. Deși nu putem opri timpul, există unele abordări ale stilului de viață care accelerează pierderea de colagen și, ulterior, îmbătrânirea.
Fumatul este principalul lucru pe care îl poate face o persoană pentru a-și distruge prematur rezervele de colagen – este principalul motiv pentru care un om poate părea adesea mai în vârstă decât vârsta sa cronologică.
Expunerea la lumina excesivă a soarelui și arsurile solare frecvente dăunează colagenului, la fel și o dietă bogată în zahăr și săracă în antioxidanți .
Surse de colagen
În timp ce un supliment este cea mai simplă și sigură cale spre obținerea unui nivel optim de colagen, există și măsuri alimente bogate în această proteină.
- Alimente bogate în vitamina A, cum ar fi morcovi, cartofi dulci, caise și ouă.
- Legume cu frunze verzi, precum kale, spanacul și broccoli.
- Ceapa și usturoiul sunt legume bogate în sulf, care este important pentru producția de cartilaj.
- Afinele și zmeura oferă protecție antioxidantă
- Portocalele, căpșunii și ardeii gras sunt surse bogate în vitamina C, care este necesară pentru producerea de colagen în organism
- Migdalele, nucile, leguminoasele și semințele sunt bogate în aminoacizi.
- Supa de oase conține elemente de bază ale colagenului.
Colagen pentru articulații
Suplimentarea cu colagen este de ajutor în optimizarea articulațiilor și în sprijinirea rezistenței oaselor. O dietă sănătoasă și echilibrată, însoțită de un stil de viață activ sunt, de asemenea, cruciale pentru sănătatea articulațiilor.
Combate artrita și osteoporoza
Osteoartrita rezultă din distrugerea cartilajului din articulații. Se estimează că peste 250 de milioane de oameni sunt afectați în întreaga lume. În încercarea de a evita medicamentele prescrise, care au potențiale efecte secundare, mulți aleg suplimente naturale pentru artrită pentru a reduce durerea asociată cu inflamația. Colagenul poate ajuta la reconstruirea colagenului și la prevenirea pierderii cartilajului.
Pe măsură ce corpul îmbătrânește, oasele devin mai subțiri. Osteoporoza este diagnosticată atunci când densitatea osoasă este mai scăzută decât ar fi normal pentru vârsta unei persoane. Pacienții cu osteoporoză prezintă un risc crescut de fracturi osoase, cea mai frecvent întâlnită fiind o fractură de șold în timpul unei căderi accidentale. Factorii de risc pentru osteoporoză includ fumatul, deficiența de vitamina D, fiind mai frecvență în cazul femeilor trecute de 65 de ani. Colagenul poate ajuta la creșterea rezistenței osoase.
Conferă forță tendoanelor
Tendoanele sunt cordoane fibroase groase formate din colagen. Acestea conectează mușchii cu oaselor și sunt responsabile de mobilitatea corpului. Tendoanelor puternice sunt importante pentru a preveni rănirea. Leziunile de tendon sunt frecvente în rândul sportivilor. Suplimentarea cu colagen îmbunătățește rezistența tendoanelor
Colagen pentru păr, piele, unghii
La nivel mondial se cheltuiesc sume colosale pe produse de machiaj și înfrumusețare. Cele mai multe dintre acestea au însă o eficiență redusă în combaterea semnele îmbătrânirii, multe limitându-se la a proteja împotriva daunelor solare. Întrebarea este cum poate fi îmbunătățit aspectul pielii din interior spre exterior?
Suplimentarea cu colagen pentru piele are numeroase beneficii, fiind eficientă în combaterea ridurilor, a cutelor și a crustelor. De asemenea, poate stimula creșterea părului și a unghiilor.
Ajută la reducerea celulitei
Celulita este o afecțiune pe care femeile încearcă să o combată de zeci de ani. Studiile de specialitate au concluzionat că terapia pe termen lung cu BCP (peptide bioactive de colagen) administrate pe cale orală duce la ameliorarea celulitei și are un impact pozitiv asupra sănătății pielii.
În acest studiu, femeile au luat colagen timp de cel puțin 6 luni, iar o îmbunătățire a fost observată încă din primele 3 luni.
Alte beneficii
Studiile arată că suplimentarea cu colagen poate fi benefică și pentru îmbunătățirea sănătății intestinale, protejarea sistemului cardio-vascular sau îmbunătățirea nivelului de energie din organism.
Cele mai bune suplimente pe bază de colagen
Există diverse formule care conțin de suplimente orale de colagen. Majoritatea sunt de origine bovină (vită) sau de origine marină (pește). Cele mai eficiente suplimente sunt cele care conțin colagen hidrolizat peptide, fie că sunt sub formă de colagen pudră, sub formă de colagen lichid sau chiar și sub formă de colagen capsule.
Novadiet îți pune la dispoziție o gamă largă de produse cu colagen special concepute pentru remedierea simptomelor diverselor afecțiuni sau pentru îmbunătățirea aspectului pielii.