Ce este stresul? 11 sfaturi utile pentru a-l depăși

Stresul este răspunsul organismului nostru la diferite tipuri de presiune. Multe situații sau evenimente de viață pot provoca stres. Acesta poate fi adesea declanșat și atunci când experimentăm ceva nou, neașteptat sau care ne amenință sentimentul de siguranță, la fel cum îl putem experimenta și atunci când simțim că nu avem control asupra unei situații.

În acest articol, vom vorbi despre cauzele stresului și îți vom oferi câteva sfaturi și alternative de tratament naturist pentru stres pentru a nu te lăsa copleșit de acesta.

Recapătă-ți echilibrul mental și somnul odihnitor cu ajutorul capsulelor cu Valeriană – Fabricat în Spania

100% VEGAN

60,00 lei TVA inclus

Mai puțin de 2,00 lei per zi de tratament!

Supliment cu efect anti-depresiv, special conceput pentru funcționarea normală a sistemului nervos – Fabricat în Spania

100% VEGAN

60,00 lei TVA inclus

Mai puțin de 2,00 lei per zi de tratament!

Supliment pentru buna funcționare a sistemului nervos, cu efect antistress – Fabricat în Spania

76,00 lei TVA inclus

Mai puțin de 2,53 lei per zi de tratament!

Combate stress-ul și anxietatea, susține energia, memoria și pofta de viață – Fabricat în Spania

100% VEGAN

55,00 lei TVA inclus

Mai puțin de 1,83 lei per zi de tratament!

Cu toții ne confruntăm cu stresul, iar acesta se poate manifesta în mod diferit. Capacitatea de a face față poate depinde de genetică, de evenimentele timpurii din viață, de personalitate și de circumstanțele sociale și economice.

Uneori, răspunsul organismului la stres poate fi util: ne poate ajuta să depășim senzațiile de frică sau durere, astfel încât să putem merge mai departe. De obicei, hormonii stres vor înceta să acționeze odată ce evenimentul stresant se va încheia și nu vor exista efecte de durată.

Cu toate acestea, stresul constant poate provoca efecte negative. Ne poate copleși lăsându-ne incapabili să îi facem față. Pe termen lung, acest lucru ne poate afecta în mod sever sănătatea fizică și psihică.

Cuprins:

Cauze stres

Sunt multe evenimente care pot conduce la stres: moartea cuiva drag, un divorț sau o despărțire, pierderea unui loc de muncă sau problemele financiare. Stresul de la locul de muncă poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra sănătății mentale.

În același timp, nu doar evenimentele negative pot fi cauze ale stresului. Chiar și schimbările pozitive din viață, cum ar fi mutarea într-o casă mai mare, obținerea unei promovări sau plecarea în vacanță pot fi motive de stres pentru că modifică într-un fel sau altul mersul obișnuit al lucrurilor de până la acel moment.

Care sunt semnele stresului?

De regulă, stresul se manifestă prin următoarele stări, în funcție de natura evenimentului care îl provoacă:

  • nerăbdare
  • frică
  • furie sau agresivitate
  • tristețe
  • iritabilitate
  • frustrare
  • anxietate
  • depresie

Aceste trăiri pot produce de multe ori și simptome fizice.

Cum reacționează corpul tău la stres?

Dacă ești stresat, te poți confrunta cu:

  • dureri de cap
  • greaţă
  • indigestie
  • probleme digestive precum constipație, balonare sau diaree
  • respirație superficială sau hiperventilație
  • transpiraţie
  • palpitații ale inimii
  • diferite dureri.

Modificări bruște de comportament

Când intervine stresul, e posibil să apară modificări intempestive în comportament. Astfel:

  • o persoană extrovertită poate deveni introvertită. Sau invers
  • indecizie sau, din contră, inflexibilitate
  • probleme cu inițierea somnului sau adormirea instantanee
  • disfuncții sexuale
  • abuz de tutun, alcool sau stupefiante

Dacă stresul este de lungă durată, somnul și memoria pot fi afectate, obiceiurile alimentare se pot schimba și poate exista un dezinteres pentru exercițiile fizice, fiind mai probabil un stil de viață sedentar. Probabil din aceste motive, stresul pe termen lung este asociat frecvent cu afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi sindromul intestinului iritabil (IBS) sau ulcerul gastric, precum și de afecțiuni precum bolile cardiovasculare.

Pe cine afectează cel mai mult?

Cu toții putem admite că am experimentat la un moment dat unele dintre trăirile și senzațiile descrise mai sus. Unii oameni par a fi mai afectați de stres decât alții, dar cele mai predispuse sunt:

  • persoanele cu multe datorii sau cu nesiguranță financiară; stresul de natură materială este probabil cel mai întâlnit;
  • persoanele care nu au stimă de sine sau încredere în propriile forțe, de cele mai multe ori datorită faptului că în trecut au fost victime ale discriminării, ale bullyingului sau ale abuzurilor;
  • persoanele cu dizabilități sau afecțiuni de sănătate pe termen lung sunt mai susceptibile de a fi stresate din cauza sănătății lor sau din cauza stigmatizării asociate cu starea lor.

11 sfaturi pentru a combate stresul

Dacă te simți copleșit de stres, iar riscurile ca acesta să îți provoace anxietate sau chiar depresie sunt mari, există câteva lucruri la îndemână pe care le poți încerca pentru a te simți mai bine.

  1. Admite că stresul este o problemă

Primul pas spre a corecta efectele stresului este recunoașterea problemei și stabilirea unei conexiuni între semnele fizice și emoționale pe care le experimentezi și presiunile cu care te confrunți. Nu ignora semnele fizice de avertizare, precum mușchii încordați, oboseala, durerile de cap sau migrenele.

Apoi, gândește-te la ceea ce îți provoacă stres. Caută o soluție practică pentru lucrurile care se pot îmbunătăți și nu te mai apleca asupra lucrurilor care nu depind de tine și pe care nu le poți influența. Stabilește-ți un orizont de așteptări realist și prioritizează-ți angajamentele esențiale. Dacă te simți copleșit, cere ajutor și ai curajul de a spune nu lucrurilor pe care nu le poți accepta.

  1. Gândește-te la ce ai putea schimba

Te consumi prea mult? Ați putea preda niște responsabilități altcuiva? Poți să faci lucrurile într-un mod mai relaxat? Poate că ar trebui să îți reorganizezi viața, astfel încât să nu încerci să faci totul deodată. Nu suntem niciunul Leonardo Da Vinci și până și el făcea lucrurile în mod organizat.

  1. Caută cât mai multă susținere morală

Prietenii apropiați sau familia te pot ajuta cu sfaturi practice pentru gestionarea stresului. De asemenea, aderarea la un colectiv te va ajuta să îți extinzi rețeaua socială și te va încuraja să faci ceva diferit. Socializarea în astfel de situații îți poate schimba perspectiva și poate avea un impact mai mult decât benefic asupra stării tale de spirit, fiind exact opusul închiderii în sine.

  1. Schimbă-ți obiceiurile alimentare

O dietă sănătoasă îți poate îmbunătăți starea de spirit, acest lucru fiind probat și din punct de vedere științific. Nutrienții de calitate (inclusiv vitamine și minerale esențiale) și hidratarea stimulează starea de bine a organismului și sprijină sistemul nervos.

  1. Nu te refugia în fumat și în consumul de alcool

Fă tot posibilul să renunți la fumat și la băutură, în cazul în care ai aceste vicii. Ele nu fac altceva decât să agraveze problemele. Mai mult decât atât, alcoolul și nicotina au tendința de a amplifica senzația de anxietate.

  1. Fă exerciții fizice

Exercițiile fizice pot ajuta la gestionarea efectelor stresului prin producerea de endorfine care stimulează starea de spirit. Poate fi greu să te motivezi dacă ești stresat, dar chiar și foarte puțină activitate fizică poate face diferența. De exemplu, ai putea încerca să te plimbi zilnic câte 15-20 de minute, timp în care să nu te gândești la problemele care îți cauzează stresul.

  1. Fă-ți timp liber

Fă-ți timp să te relaxezi și te ocupi de tine. Citește o carte, ascultă muzică, vezi un film. Unii oameni asculta podcasturi pentru relaxare. Găsirea unui echilibru între responsabilitatea față de ceilalți și cea față de sine este vitală pentru reducerea nivelului de stres.

8. Dormi în timpul nopții

Dacă întâmpini dificultăți de somn, poți încerca să reduci cantitatea de cofeină pe care o consumi și să evită să o consumi în a doua parte a zilei.

9. Fii înțelegător cu tine

Încearcă să vezi lucrurile în perspectivă și, deși autocritica este importantă, nu e bine să fii prea dur cu tine însuți. Caută lucrurile pozitive din viața ta și insistă asupra lor. Cu siguranță există!

10. La nevoie, caută ajutor profesionist

Dacă continui să te simți copleșit de stres, nu e nicio rușine să cauți ajutor profesionist. Nu trebuie să vezi acest lucru ca pe un eșec. Este vital să obții ajutor cât mai curând posibil pentru a începe să te redresezi. Acesta poate consta în:

  • terapie cognitiv-comportamentală, care poate ajuta la reducerea stresului prin schimbarea modului în care gândești în situațiile stresante;
  • consiliere interpersonală, care îți poate oferi șansa de a vorbi despre ceea ce îți provoacă stres și de a dezvolta strategii de combatere a acestuia;
  • abordări inovative, bazate pe mindfulness.

Remediu naturist stres

Poți veni în completarea celor de mai sus prin folosirea unui remediu naturist pentru anxietate. Cele mai utile și mai eficiente dintre acestea sunt cele pe bază de 5 HTP (5-hidroxitriptofan) și / sau Vitamina B6.

Recapătă-ți echilibrul mental și somnul odihnitor cu ajutorul capsulelor cu Valeriană – Fabricat în Spania

100% VEGAN

60,00 lei TVA inclus

Mai puțin de 2,00 lei per zi de tratament!

Supliment cu efect anti-depresiv, special conceput pentru funcționarea normală a sistemului nervos – Fabricat în Spania

100% VEGAN

60,00 lei TVA inclus

Mai puțin de 2,00 lei per zi de tratament!

Supliment pentru buna funcționare a sistemului nervos, cu efect antistress – Fabricat în Spania

76,00 lei TVA inclus

Mai puțin de 2,53 lei per zi de tratament!

Combate stress-ul și anxietatea, susține energia, memoria și pofta de viață – Fabricat în Spania

100% VEGAN

55,00 lei TVA inclus

Mai puțin de 1,83 lei per zi de tratament!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *