Multă lume se confruntă cu o scădere a libidoului la un moment dat în timpul vieții. Pentru a-ți crește dorinta sexuala, mai întâi trebuie să afli de ce ți-a scăzut impulsul.
Iată câteva cauze potențiale pentru libidoul scăzut, însoțite de sfaturi pentru remedierea acestei probleme!
Dorința sexuală se schimbă în mod natural odată cu înaintarea în vârstă. Iată ce se întâmplă de obicei pe măsură ce anii trec:
Libidoul la 20 de ani:
Bărbații au, de obicei, atât niveluri ridicate de testosteron, cât și apetit sexual ridicat. Cu toate acestea, unii bărbați se confruntă în tinerețe cu anxietatea în ceea ce privește sexul din cauza lipsei de experiență sau a așteptărilor foarte ridicate. Aproximativ 8% dintre bărbații în vârstă de 20 de ani se confruntă cu disfuncții erectile care se pot datora unei probleme de natură psihologică.
Femeile au perioada cea mai fertilă din adolescență până în jurul vârstei de 30 de ani, ceea ce le poate face uneori mai pretențioase în ceea ce privește sexul.
Sarcina și nașterea modifică, de asemenea, libidoul, dar acest lucru este diferit pentru fiecare femeie în parte. Unele au o dorință sexuală mai puternică în anumite faze ale sarcinii, dar nu în toate.
Creșterea copiilor poate avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra vieții sexuale atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Angajamentele suplimentare față de relațiile familiale și de muncă pot duce la creșterea stresului și pot reduce dorința sexuală.
Libidoul la 30-40 de ani:
Bărbații mențin un libido ridicat și după 30 de ani, dar testosteronul acestora începe să scadă în jurul vârstei de 35 de ani și continuă să se diminueze cu o rată de aproximativ 1% pe an.
Libidoul femeilor crește în preajma vârstei 30 de ani. Studiile arată că femeile cu vârste cuprinse între 27 și 45 de ani au dorințe sexuale mai frecvente și mai intense decât femeile de vârste mai înaintate sau mai tinere.
Libidoul după 50 de ani:
Bărbații continuă să experimenteze dorințe sexuale pe măsură ce îmbătrânesc, de care pot avea parte atâta timp cât sănătatea fizică le-o permite. Cu toate acestea, disfuncția erectilă devine mai frecventă odată cu vârsta înaintată. Acest lucru este adesea asociat cu alte probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, colesterolul ridicat, bolile de inimă și anumite medicamente utilizate pentru a trata aceste probleme.
Când femeile ajung la menopauză, nivelul lor hormonal se modifică, ceea ce, de obicei, le scade libidoul. De asemenea, pot experimenta bufeuri, uscăciune vaginală, anxietate și creștere în greutate – toate acestea pot avea un efect negativ asupra apetitului lor sexual.
Atât pentru bărbați, cât și pentru femei, există remedii care ajută la tratarea problemelor care afectează libidoul.
Libidou scăzut în relații
A avea un libidou scăzut în timpul unei relații nu implică neapărat existența unei probleme medicale. Dacă ești într-o relație de mult timp, s-ar putea să fii mai puțin excitat de partener(ă) din cauza senzației de familiaritate pe care ți-o redă. Acest lucru poate fi rezolvat prin explorarea unor noi orizonturi sexuale sau prin găsirea unor modalități inovative de „condimentare” a vieții amoroase.
De asemenea, problemele emoționale sau alte nemulțumiri pot afecta libidoul. Fiecare relație este diferită, iar o mai bună comunicare poate ajuta de multe ori la depășirea anumitor blocaje, inclusiv a celor de natură erotică.
Stress crescut
Stresul contribuie la modificarea chimiei corpului și poate activa diverse răspunsuri imune care provoacă simptome precum:
- Ritm cardiac crescut
- Creșterea tensiunii arteriale
- Respirație mai grea
- Funcție sexuală diminuată
Astfel, se eliberează hormoni precum epinefrina și cortizolul, care la niveluri ridicate pot reduce libidoul. De asemenea, și dacă te simți nervos sau agitat în ceea ce privește performanțele sexuale, stresul psihologic te poate duce până la punctul în care acestea vor fi afectate.
Stresul poate provoca, de asemenea, anxietate sau depresie – ambele contribuie la scăderea libidoului. Din fericire, există mai multe moduri la îndemână de a gestiona stresul. Unele dintre acestea includ:
- Meditaţie
- Exerciții de respirație
- Aromaterapie
- Relaxare musculară progresivă
Dezechilibre hormonale
Dacă anumite niveluri de hormoni sunt scăzute, acestea pot afecta dorința sexuală.
Pentru femei, principalii hormoni în cauză sunt progesteronul, estrogenul și testosteronul. Progesteronului îi scade în mod natural producția în perioada în care femeile intră la menopauză. Când se întâmplă acest lucru, estrogenul devine mai răspândit și adesea provoacă un libido scăzut la femei. În timp ce testosteronul este mai răspândit la bărbați, el este prezent și în organismul femeilor și servește la creșterea răspunsului sexual și a orgasmelor la femei. Dacă femeile se confruntă cu un nivel scăzut de testosteron, apetitul lor sexual scade și el.
Testosteronul este cel mai adesea hormonul care influențează excitarea sexuală la bărbați. La fel ca și femeile, dacă bărbații se confruntă cu un nivel scăzut de testosteron, cel mai probabil se vor confrunta și cu un libido scăzut.
Alimentația deficitară sau anumite exerciții fizice vă pot elimina hormonii și pot reprezenta o cauză a scăderii libidoului atât la bărbați, cât și la femei, astfel încât o îmbunătățirea a ambelor aspecte poate ajuta.
O modalitate clinică, dar costisitoare, de a aduce hormonii înapoi în homeostază este prin procedura de terapie de substituție hormonală bioidentică. Hormonii au o formă unică care se potrivește în celulele receptorului – la fel ca o cheie se potrivește într-o broască. Hormonii bioidentici sunt, după cum le spune și denumirea, identici din punct de vedere biologic, structural și chimic cu hormonii normali ai corpului. Deoarece forma lor moleculară este identică cu cea a hormonilor produși de corpul uman, ei sunt capabili să „se potrivească” perfect în celulele receptorilor. Cu corpul înapoi în echilibru hormonal, este posibil să aveți parte de o creștere a libidoului.
Medicamentele de sinteză inhibă dorința sexuală
Dacă te confrunți cu un libido scăzut, reacțiile adverse ale anumitor medicamente ar putea fi una dintre cauze. Efectele secundare ale acestora creează nu de puține ori simptome fizice care afectează în mod direct sau indirect libidoul tău. Medicamentele care pot afecta apetitul sexual includ (dar nu se limitează la):
- Antidepresive
- Medicamente anti-anxietate
- Opioide
- Steroizi
- Tratamente oncologice
- Contraceptive hormonale
- Antifungice
- Antihistaminice
De obicei, există un remediu alternativ pentru tratament, oricare ar fi starea. O discuție cu medicul despre trecerea la un alt tratament este oricând binevenită. În astfel de situații, nu înceta sub nicio formă tratamentul inițial până nu ai permisiunea medicului!
Tratament naturist pentru libidoul scăzut
O soluție sigură și eficientă pentru creșterea libidoului la bărbați și femei este folosirea unui supliment naturist format din ingrediente 100% naturale cu efecte dovedite. Îți recomandăm Briosex – pastile pentru creșterea libidoului, din gama NOVADIET®. Acesta conține complexul brevetat EnoStim™, cu conținut ridicat de polifenoli, cu numeroase studii de specialitate care îi susțin eficacitatea în creșterea libidoului la femei și bărbați.
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22552705/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6125014/
- https://www.webmd.com/sex/features/sex-drive-how-do-men-women-compare
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/sex-drive
- https://academic.oup.com/jcem/article/91/7/2509/2656285
- https://www.nhs.uk/conditions/loss-of-libido/
- https://irispublishers.com/abeb/abstract/evaluation-of-the-effectiveness-of-polyphenols-from-grape-and-apple-combined-with-saffron.ID.000619.php