Ofertă de Primăvară! 20% Extra Reducere la TOATE PRODUSELE, stoc limitat! Folosește codul 20SPRING Vezi Produse

Turmericul sau Curcuma longa – ingredientul de aur al medicinei naturiste orientale

Turmericul (Curcuma longa), supranumit și “condimentul de aur”, este folosit încă din cele mai vechi timpuri în medicina ayurvedică indiană, la fel ca în multe alte culturi asiatice, ca ingredient culinar, precum și ca tratament naturist.

În acest articol, vom afla proprietățile turmericului și ale principalului său ingredient activ, curcumina, cum să alegem cel mai bun tip de turmeric și ce ne spune știința despre eficacitatea acestui medicament naturist cu multiple beneficii pentru sănătate.

Cuprins:

Ce este Curcuma?

Curcuma longa (Turmeric) este o plantă din familia Zingiberaceae, fiind înrudit cu ghimbirul. Rizomii – sau tulpinile târâtoare ale plantei de Curcuma – sunt foarte apreciați pentru proprietățile lor, fiind folosiți proaspeți sau fierți, uscati și măcinați în loc de condiment sau în scopuri medicinale. Culoarea galben-portocalie aurie și aroma tonică ușor pământoasă caracterizează Curcuma din punct de vedere al proprietăților fizice. Se spune, iar pe acest subiect au fost efectuate studii de specialitate, că secretul longevității locuitorilor din Okinawa, Japonia, este consumul zilnic de turmeric sub formă de ceai fermentat.

Va recomandam gama noastra de produse

Pachete Suplimente

Colamag Calman + Curcurina

Pachet pentru ameliorarea durerilor articulare.

216,90 lei TVA inclus

Mai puțin de 7,22 lei per zi de tratament!

Supliment foarte concentrat cu 3 Ingrediente Active, creat pentru a ajuta la reducerea inflamațiilor și ameliorarea durerilor – Fabricat în Spania

100% VEGAN

92,00 lei TVA inclus

Mai puțin de 3,06 lei per zi de tratament!

Susține integritatea sistemului osos și ajută la ameliorarea durerilor articulare – Fabricat în Spania

149,00 lei TVA inclus

Mai puțin de 4,96 lei per zi de tratament!

Curcuma – beneficii esențiale

Curcuma – beneficii esențiale
  1. Cel mai puternic antiinflamator natural

Compusul activ, curcumina, precum și alte ingrediente regăsite în turmeric acționează ca antioxidanți puternici care pot neutraliza activitatea radicalilor liberi, sprijinind capacitățile antiinflamatorii naturale ale corpului.

Mai multe studii de specialitate recente „oferă o justificare convingătoare pentru utilizarea Curcumei ca adjuvant alimentar la terapia convențională” pentru a sprijini sănătatea articulațiilor în cazurile de osteoartrita și artrita reumatoidă.

  1. Susține un metabolism sănătos

Compușii din Curcuma pot ajuta la menținerea unei greutăți corporale optime și la un metabolism sănătos.

Studii clinice care investighează efectele turmericului asociat cu medicamente diabet zaharat de tip 2 a constatat că acesta susține niveluri sănătoase de zahăr din sânge.

  1. Protejează sănătatea digestivă

Compușii din Curcuma susțin un microbiom intestinal sănătos. Experții afirmă: „curcumina din intestin favorizează creșterea tulpinilor de bacterii benefice, cum ar fi Bifidobacteria și Lactobacili”.

Astfel, dovezile sugerează că turmericul poate ajuta, de asemenea, la susținerea unei bariere intestinale sănătoase (partea peretelui intestinal responsabilă cu împiedicarea moleculelor alimentare să pătrundă în sânge înainte de finalizarea digestiei).

  1. Poate ajuta vederea și sănătatea ochilor

Inflamația cronică este o cauză majoră a pierderii vederii și a sănătății precare a ochilor în timpul îmbătrânirii, dar Curcuma poate sprijini o vedere mai bună, în special la persoanele în vârstă. Efectele antioxidante susțin o stare de echilibru, benefică pentru sănătatea oculară.

  1. Susține longevitatea

Așa cum enunțam mai sus, potrivit unor cercetători, rolul Curcumei ca aliment de bază în dieta locuitorilor din Okinawa poate fi un factor exponențial care influențează longevitatea acestora. Un studiu preliminar sugerează, de asemenea, că turmericul fermentat ajută la susținerea sănătății celulelor creierului, ceea ce îmbunătățește substanțial calitatea vieții.

  1. Îmbunătățește memoria

Un alt studiu clinic a arătat că 90 de miligrame de curcumină, ingredientul principal din turmeric, administrate de două ori pe zi timp de 18 luni au ajutat la îmbunătățirea performanței memoriei în cazul adulților fără demență. „Cercetătorii au crezut că reducerea inflamației creierului și a proprietăților antioxidante ale curcuminei au dus la o scădere mai mică a neurocogniției, care este capacitatea de a gândi și a raționa” (…) „Curcumina poate avea, de asemenea, un rol în prevenirea dezvoltării bolii Alzheimer – totuși, acesta este un domeniu în care avem nevoie de mai multe cercetări.”

  1. Ajută la prevenirea depresiei

În situația în care intervine depresia, proteina cunoscută sub numele de factor neurotrofic derivat din creier (BDNF) este din ce în ce mai redusă, iar capacitatea de concentrare, învățare respectiv memorare începe să se micșoreze. Studile arată că prin aportul curcuminei, nivelul BDNF poate crește, aceasta fiind la fel de eficientă precum fluoxetina (regăsită în medicamentul Prozac) în atenuarea simptomelor depresiei. Curcumina poate crește, de asemenea, nivelurile de serotonină și dopamină – care sunt substanțe chimice regăsite în creier, responsbile cu reglarea stării de spirit și a altor funcții ale corpului.

  1. Combate afecțiunile cardiovasculare

Bolile inimii rerezintă cauza numarul unu în cazul deceselor în întreaga lume. Curcuma poate ajuta la reducerea riscurilor asociate cu bolile cardiace. Principalul beneficiu al acesteia atunci când vine vorba de bolile de inimă este îmbunătățirea funcției endoteliului, acea căptușeală a vaselor de sânge. Disfuncția endotelială este un factor major de risc în ceea ce priveșe incidența afecțiunilor cardiovasculare.

Doza zilnică recomandată și precauții

Cea mai la îndemnă cale de a beneficia de proprietățile Curcumei este prin intermediul unui supliment alimentar. Majoritatea medicilor recomandă în mod obișnuit administrarea a 500 de miligrame, de două ori pe zi, împreună cu mâncare. În mod evident, doza cea mai potrivită depinde de sănătatea generală a fiecăruia. Dozele mai mari accentuează și efectele turmericului. Este sigură inclusiv administrarea a până la 8 grame pe zi, dar majoritatea recomandărilor bat undeva în această zonă: 500 până la 1.000 de miligrame pe zi pentru populația generală.

Pentru o absorbție optimă, este necesară ingerarea de  grăsimi sănătoase pentru inimă, cum ar fi uleiuri cu conținut bogat în acizi grași precum Omega, avocado, nuci și semințe.

Deși riscul de reacții adverse este scăzut și interacțiunile medicamentoase sunt foarte puțin probabile, este recomandată încetarea administrării de turmeric în cazul în care se observă efecte negative. Acesta poate provoca, în rare cazuri, balonare și există o temere teoretică în privința unei eventuale interacțiuni cu medicamentele de prevenire a coagulării sângelui. De asemenea, evitați consumul în cazul bolilor vezicii biliare.

Va recomandam gama noastra de produse

Pachete Suplimente

Colamag Calman + Curcurina

Pachet pentru ameliorarea durerilor articulare.

216,90 lei TVA inclus

Mai puțin de 7,22 lei per zi de tratament!

Supliment foarte concentrat cu 3 Ingrediente Active, creat pentru a ajuta la reducerea inflamațiilor și ameliorarea durerilor – Fabricat în Spania

100% VEGAN

92,00 lei TVA inclus

Mai puțin de 3,06 lei per zi de tratament!

Susține integritatea sistemului osos și ajută la ameliorarea durerilor articulare – Fabricat în Spania

149,00 lei TVA inclus

Mai puțin de 4,96 lei per zi de tratament!

Ce trebuie să știi înainte de a alege suplimente pe bază de turmeric sau curcumină
  • Contaminarea cu solvenți și plumb este una dintre cele mai mari îngrijorări în ceea ce privește extractul de turmeric. De aceea, cumpără numai suplimente de turmeric de la un producător de încredere, care să fie fabricat în conformitate cu standardele de calitate GMP și care să nu conține organisme modificate genetic.

 

  • Produsele care includ curcuminoizi cum ar fi demetoxicurcumina și bisdemetoxicurcumina pot avea beneficii suplimentare în afara celor ale curcuminei izolate.

 

  • Adaosul de piper negru (Piper nigrum), adesea comercializat ca extract de piper negru cu denumirea brevetată de Bioperine, crește biodisponibilitatea suplimentelor de turmeric cu până la aproximativ douăzeci de ori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *