Complexul de vitamine B – beneficii pentru organism și surse alimentare

Un organism sănătos are nevoie de toți nutrienții necesari pentru a funcționa corespunzător. În topul listei nutrienților importanți pentru sănătate se află complexul de vitamine B.  Când vorbim despre vitamina B ne referim la 8 vitamine diferite, cu roluri extrem de importante în organismul nostru. Dacă iei un supliment care să conțină toate cele 8 vitamine B, îl vei găsi sub denumirile de complex de vitamina B sau vitamina B complex. 

Formulă avansată cu Fier și 3 Vitamine necesare organismului: C, B9 și B12 – Fabricat în Spania

100% VEGAN

49,00 lei TVA inclus

Mai puțin de 1,63 lei per zi de tratament!

Elementale - Suplimente naturale

Vitamina B12 100 mcg – 120 tablete

Supliment pe bază de Ciancobalamină, cu numeroase roluri în organism – Fabricat în Spania

100% VEGAN

55,00 lei TVA inclus

Mai puțin de 1,83 lei per zi de tratament!

Supliment cu efect anti-depresiv, special conceput pentru funcționarea normală a sistemului nervos – Fabricat în Spania

100% VEGAN

60,00 lei TVA inclus

Mai puțin de 2,00 lei per zi de tratament!

Supliment pentru buna funcționare a sistemului nervos, cu efect antistress – Fabricat în Spania

76,00 lei TVA inclus

Mai puțin de 2,53 lei per zi de tratament!

Aceste vitamine au rol foarte bine definit în corpul nostru. De la producerea de energie, la menținerea unui metabolism sănătos sau a unui ficat care funcționează corespunzător, vitaminele B sunt responsabile de toate aceste aspecte. 

Descoperă alături de noi care sunt cele 8 tipuri de vitamine B, care sunt rolurile lor în organism, care sunt principale beneficii și ce surse alimentare bogate în vitamina B trebuie să introduci în dieta ta. 

Cuprins:

Ce este vitamina B?

Vitaminele B sunt un grup de vitamine solubile în apă și esențiale pentru organism. Fiind esențiale, trebuie să le obținem din dietă pentru că organismului nostru nu le poate produce de unul singur. Vitaminele din complexul B au roluri și proprietăți chimice similare, dar totuși, fiecare vitamină are o funcție unică.

Organismul folosește vitaminele B pe care le ingerăm în timpul zilei, iar asta pentru că nu le poate stoca din cauza faptului că sunt solubile în apă. Așadar un supliment cu vitamina B sau o dietă cu alimente bogate în vitaminele B sunt soluțiile ideale pentru a-ți menține organismul sănătos. 

Complexul de vitamine B este format din: 

  • vitamina B1 sau tiamina 
  • vitamina B2 sau riboflavina
  • vitamina B3 sau niacina 
  • vitamina B5 sau acidul pantotenic 
  • vitamina B6 sau piridoxina
  • vitamina B7 sau biotina 
  • vitamina B9 sau acidul folic 
  • vitamina B12 sau ciancobalamina

Haide să le descoperim pe fiecare în parte și să vedem ce funcții au în organism.

Vitamina B1


Vitamina B1 sau tiamina este prima vitamina din complexul B, iar principalul său rol important în organism este în metabolismul macronutrienților. Tiamina este cunoscută și sub numele de „vitamina bunei dispoziții”, iar asta pentru că este implicată în sinteza anumitor neurotransmițători care asigură starea noastră de bine. 

Vitamina B1 luptă împotriva stresului, asigură buna funcționare a inimii, susține digestia și contribuie la menținerea unei vederi sănătoase. Lipsa de vitamina B1 se manifestă adesea prin dureri de cap, convulsii, aritmie sau senzație de slăbiciune.  

În ceea ce privește alimentele bogate în vitamina B1, cele mai bune opțiuni sunt: cerealele, orezul brun, mazărea, ficatul, tonul, ouăle sau fructele uscate.

Vitamina B2

Riboflavina sau vitamina B2 îndeplinește, și ea, funcții extrem de importante în organism. Printre rolurile ei principale se află stimularea nivelului de energie, menținerea sănătății ochilor, menținerea sănătății și frumuseții pielii, prevenirea durerilor de cap și stimularea nivelului de energie al corpului. 

Un deficit de vitamina B2 se recunoaște prin următoarele simptome: anemie, oboseală, metabolism lent. Cele mai bogate surse alimentare sunt: ficat de vită, lactate, ouă, broccoli și alte legume verzi. 

Vitamina B3

Reducerea colesterolului „rău”, susținerea sănătății inimii, stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, susținerea sănătății creierului, menținerea sănătății pielii, toate acestea sunt roluri importante ale vitamine B3 sau niacinei în organismul uman. 

Un deficit de vitamina B3 poate provoca tulburări gastrointestinale precum greață, poate provoca probleme ale pielii sau tulburări nervoase. Ca surse alimentare bogate în vitamina B3, cele mai importante sunt: organele animale, avocado, legumele verzi sau cerealele integrale. 

Vitamina B5

Acidul Pantotenic sau vitamina B5 are multiple roluri importante în organism, dar cel mai important este participarea la reacțiile chimice de producere a energiei. Pe lângă acest rol major, vitamina B5 susține sănătatea cardiovasculară, contribuie la reducerea colesterolului rău, susține digestia sănătoasă și reglează activitatea neurotransmițătorilor.

Deficitul de B5 se caracterizează prin dureri de cap, iritabilitate, oboseală sau  tulburări digestive. Cele mai importante surse alimentare de B5 sunt: somon, porumb, avocado, ouă, sau conopidă. 

Vitamina B6

Vitamina B6, cunoscută și sub numele de piridoxină este un nutrient de bază în procesul de sinteză a proteinelor și a zaharurilor din organism. Pe lângă faptul că transformă hrana în energie, piridoxina susține funcția cerebrală, îmbunătățește dispoziția și produce melatonină. 

Cele mai bogate alimente în vitamina B6 sunt: carnea, legumele verzi și nucile. În lipsa acestui nutrient atât de important pentru organism poți experimenta senzații precum anemia, convulsiile, confuzia sau un sistem imunitar slăbit. 

Vitamina B7

Biotina sau vitamina B7 este unul dintre nutrienții de bază a unui păr sănătos. Biotina participă la menținerea sănătății pielii, protejarea funcției cerebrale, susținerea funcției tiroidiene și refacerea țesuturilor. 

Un deficit de biotina se manifestă prin stări de oboseală, căderi ale părului, greață, depresie sau anxietate. Ca surse alimentare bogate în B7, ouăle, somonul, brânza, zmeura sau somonul sunt cele mai importante. 

Vitamina B9

B9 sau acidul folic îndeplinește foarte multe roluri extrem de importante pentru organism. Și acesta este absolut necesar pentru producția de energie, însă rolurile sale nu se opresc aici. B9 contribuie la sinteza ADN-ului, la susținerea funcției cognitive, la sprijinirea sănătății inimii și producția de celule noi.

Și în cazul deficitului de B9, principalele stări experimentate sunt slăbiciune, oboseală, depresie, iritabilitate și tulburări de memorie. Principalele surse alimentare bogate în acid folic sunt: legumele verzi, fasolea, sfecla, avocado și ouăle 

Vitamina B12

Ciancobalamina sau B12 are o importanță extrem de mare în organism. Aceasta este necesară pentru buna funcționare a sistemului nervos, a celui imunitar și a celui osos. Printre rolurile sale se numără: menținerea nivelurilor de energie, protejarea împotriva bolilor neurodegenerative, funcționarea optimă a sistemului nervos și menținerea sănătății inimii.

Deficitul de B12 se manifestă prin amorțeală, pierderea poftei de mâncare, constipație sau oboseală. Cele mai importante surse de B12 sunt: sardinele, mielul, somonul, brânza și ouăle.

Referințe

https://medlineplus.gov/bvitamins.html

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-b-complex

https://www.verywellfit.com/b-complex-vitamins-89411

https://www.verywellfit.com/b-complex-vitamins-89411

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *