Glucozamina, o compomentă fundamentală a cartilajului, esențială pentru sănătatea articulațiilor

Sulfatul de glucozamină, sau pe scurt glucozamina, este o substanță regăsită în mod natural în corpul uman. Mai exact, este fluidul și țesutul care înconjoară și asigură amortizarea articulațiilor.

Odată cu trecerea timpului, organismul produce din ce în ce mai puțină glucozamină, ceea ce poate determina dezvoltarea anumitor afecțiuni articulare denegerative.

Cuprins:

Glucozamina este prezentă pe piață  sub formă de supliment alimentar și utilizată la scară largă pentru combaterea durerilor derivate din problemele articulare. În ceea ce privește suplimentele de glucozamină, acestea nu tind să conțină doar glucozamină. 

Ele sunt adesea combinate cu alte ingrediente, cum ar fi sulfatul de condroitină, metilsulfonilmetanul (MSM) sau chiar și cartilajul de rechin. Asupra suplimentelor cu glucozamină vom mai discuta mai jos, după ce vom afla ce face glucozamina, mai exact.

Cum acționează glucozamina?

Glucozamina este folosită în mod natural de către organism pentru a crea numeroase substanțe chimice diferite care sunt responsabile pentru construirea tendoanelor, ligamentelor și a cartilajului, precum și pentru generarea lichidului care se ocupă cu lubrifierea articulațiilor.

Acest fluid acționează ca o pernă, amortizând șocurile pe care articulațiile le suportă zilnic în timpul folosirii. Acest lucru nu se întâmplă din păcate și pentru persoanele care suferă de osteoartrită. În astfel de cazuri, lichidul și cartilajul se descompun, ceea ce provoacă frecare în jurul articulațiilor, precum și durere și rigiditate.

Glucozamina este o parte integrantă a cartilajului, astfel are capacitatea de a-l proteja și de a ajuta la prevenirea degradării acestuia.

Surse de glucozamină

Sursele alimentare de glucozamină sunt puține și destul de inaccesibile. De altfel, singurele surse naturale sunt scoicile, crustaceele, creveții, homarii și crabii. Aceste cochilii sunt recoltate și folosite de cele mai multe ori pentru a produce suplimentele glucozamină.

Glucozamină - beneficii

Glucozamina este adesea utilizată pentru a ajuta la prevenirea sau ameliorarea simptomelor problemelor legate de articulații, principala afecțiune vizată fiind osteoartrita. Poate fi administrată pe cale orală sub formă de tablete cu glucozamină sau poate fi aplicată local sub formă de cremă sau ca gel cu glucozamină.               

Să aruncăm o privire asupra principalelor beneficii pe care le oferă glucozamina!

  1. Poate reduce inflamația

Glucozamina are capacitatea de a ușura inflamația, mai ales atunci când este însoțită de condroitină, a cărei principală proprietate în organism este legată de producerea de cartilaj, asemeni glucozaminei.

  1. Susține integritatea articulațiilor

Una dintre principalele roluri ale glucozaminei este acela de a sprijini dezvoltarea țesuturilor care conectează articulațiile. Ea realizează acest lucru contribuind la producția mai multor substanțe chimice care sunt implicate în generarea cartilajului articular și a lichidului sinovial. Astfel, poate proteja țesutul articular, împiedicând descompunerea sau subțierea cartilajului.

  1. Contribuie la tratamentul tulburărilor osoase și articulare

Glucozamina este utilizată pe scară largă pentru combaterea afecțiunilor osoase și articulare, cum ar fi osteoartrita, artrita reumatoidă sau osteoporoza. 

Eventuale efectele secundare

În general, suplimentele cu glucozamină pot fi luate fără riscuri, efectele secundare fiind foarte rare și se rezumă la:

  • Greață și vărsături
  • Arsuri la stomac
  • Neplăcere abdominală
  • Diaree
  • Constipație

Ar trebui evitate suplimentele cu glucozamină în afara cazului în care sunt recomandate de către medic în caz de:

  1. Sarcină sau alăptare
  2. Astm
  3. Diabet
  4. Glaucom
  5. Colesterol ridicat
  6. Alergie la crustacee
  7. Revenire după o intervenție chirurgicală

Doza optimă de glucozamină

Deși forurile internaționale abilitate din domeniul medicinei nu recomandă o doză anume pe zi în ceea ce privește administrarea de glucozamină, specialiștii au ajuns la concluzia că în cazul tulburărilor precum artrita ete necesar un aport de glucozamină este de circa 1.500 de miligrame pe zi, iar aceasta poate fi sub formă de capsule, tablete, lichide sau pulbere/băutură.

De asemenea, și în cazul altor probleme articulare, se poate administra până la 1.500 mg pe zi, dintr-o singură doza sau prin împărțirea în mai multe doze care să fie administrate pe parcursul unei zile.

Dacă este utilizată local, atunci se poate aplica o cremă dau un gel care să conțină minimum 30 mg/gram de sulfat de glucozamină și minimum 50 mg/gram de sulfat de condroitină.

Glucozamina poate fi, de asemenea, injectată în mușchi, doza recomandată fiind de 400 mg, de două ori pe săptămână timp de șase săptămâni.

Marea majoritate a suplimentelor de glucozamină sunt disponibile sub forma acestui duo – glucozamină cu condroitină, iar formele sunt:

  1. Sulfat de glucozamină 
  2. Clorhidrat de glucozamină 
  3. Sulfat de glucozamină cu sulfat de condroitină

Conform tuturor cercetărilor efectuate până în prezent, sulfatul de glucozamină și sulfatul de condroitina produc cele mai bune rezultate.

Cele mai eficiente suplimente care conțin glucozamină

Glucozamina poate fi mai eficientă atunci când este combinată cu alți nutrienți care au rol în a ajuta articulațiile să funcționeze normal. În prezent, pe piață există o serie de formule care pot funcționa complementar cu glucozamina pentru a ajuta la susținerea articulațiilor sănătoase.

Un partener foarte popular și constant al glucozaminei este, așa cum aminteam și mai sus, condroitina, de asemenea, o altă componentă vitală a cartilajului. Suplimentarea cu condroitină a fost investigată în numeroase studii de control și s-a dovedit în mod constant că reduce durerea și în același timp nevoia de utilizare a analgezicelor la persoanele care suferă de osteoartrită.

Un alt compus regăsit adesea în suplimentele cu glucozamină și condroitină este metilsulfonilmetanul sau MSM.

Produsele cu glucozamină sunt, de asemenea, îmbogățite în mod regulat cu vitamina C. Aceasta, cunoscută și sub numele de acid ascorbic, este o vitamină solubilă în apă, ceea ce înseamnă că nu poate fi stocată de organism. 

Drept urmare, aportul zilnic de vitamina C este esențial pentru o sănătate bună. Pe lângă o serie de alte roluri importante în organism, vitamina C contribuie la funcționarea normală a oaselor și cartilajului, precum și la formarea colagenului. 

Vitamina C este, de asemenea, o vitamina antioxidantă, ceea ce înseamnă că ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ. Adulții în vârstă au adesea niveluri ridicate de markeri inflamatori care pot irita țesuturile articulare, ceea ce înseamnă că atingerea aportului recomandat de vitamina C este foarte importantă.

Multe produse cu colagen au în compoziție sulfat de glucozamină.

Glucozamina poate fi combinată și cu calciul, binecunoscut pentru numeroasele sale roluri în promovarea sănătății musculo-scheletice și a densității osoase. 

Te invităm să alegi din oferta noastră suplimentul cu glucozamină care ți se potrivește!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cupoane