Ce este menopauza? Etape, simptome și remedii naturiste

Menopauza este o etapă normală a vieții oricărei femei. Schimbările pe care menopauza le produce în cadrul organismului pot aminti de cele provocate de pubertate, iar dintr-o oarecare perspectivă, nu greșim dacă spunem că menopauza este exact opusul pubertății.

Experiența în ceea ce privește gestionarea menopauzei va fi în mare măsură unică pentru fiecare femeie în parte. Totuși, de obicei, există câteva semne generale care definesc acest proces, iar despre acestea vom discuta mai pe larg în rândurile de mai jos.

Știind în ce stadiu de menopauză vă aflați, vă poate ajuta să știți la ce să vă așteptați și cum să gestionați cel mai bine simptomele. De asemenea, vă poate ajuta să înțelegeți ce este normal și când este o idee bună să vă adresați unui medic ginecolog.

Cuprins:

Care sunt etapele menopauzei?

Există trei etape ale menopauzei: premenopauză, menopauză și postmenopauză. În termeni de zi cu zi, acestea pot fi traduse prin: când încep schimbările, când ciclul menstrual se oprește și noua “ordine” de după.

Pachet pentru gestionarea optimă a simptomelor menopauzei

176,40 lei TVA inclus

Mai puțin de 5,87 lei per zi de tratament!

Supliment cu 10 Ingrediente Active dedicat femeilor aflate în apropierea menopauzei – Fabricat în Spania

120,00 lei TVA inclus

Mai puțin de 4,00 lei per zi de tratament!

Iată, în continuare, o perspectivă atentă asupra a ceea ce se întâmplă de obicei în timpul fiecăreia dintre aceste etape!

Premenopauza: începutul menopauzei

Premenopauză – sau perimenopauză – este un cuvânt care semnifică “în preajma menopauzei”, fiind de altfel momentul în care încep simptomele. Această etapă începe de cele mai multe ori cu aproximativ 4-8 ani înainte de menopauză. Vârsta la care începe premenopauza variază – unele femei o observă de la 40 de ani, în timp ce altele o pot experimenta încă de la 35 de ani.

Premenopauza începe să indice câteva simptome precoce ale menopauzei, cum ar fi modificări ale menstruației sau schimbări ale dispoziției. Aceste au loc deoarece nivelurile de estrogen și progesteron din organism încep să scadă în mod natural. Pe măsură ce ovarele produc cantități mai mici ale acestor hormoni, corpul caută să se adapteze. Practic este exact inversul a ceea ce s-a întâmplat cu hormonii în adolescență, în perioada pubertății.

Menopauza: sfârșitul ciclului menstrual

Menopauza se referă la un anumit moment în timp în care menstruația se oprește. Faza de menopauză durează doar un an, pentru că atunci când au trecut 12 luni consecutive fără menstruație se trece la următoarea etapă, și anume postmenopauza.

Femeile ajunse la menopauză nu mai pot rămâne însărcinate. Cazurile excepționale de nașteri după menopauză care au existat, au presupus doar mame purtătoare, nu biologice. Fiecare femeie – cu excepția celor cărora li s-au îndepărtat ovarele înainte de pubertate – va trece prin procesul de menopauză.

La ce vârstă începe menopauza?

Vârsta medie a menopauzei este de aproximativ 51 de ani. Dar unele femei se confruntă cu menopauza la 40 de ani – un foarte mic procent. În același timp, este posibil ca unele femei să nu ajungă la menopauză până la vârsta de 60 de ani – de asemenea, cazuri rarisime.

Nu există nicio modalitate de a ști exact vârsta menopauză până când aceasta nu debutează, dar genetica pare să joace un rol important. O idee generală s-ar putea crea în funcție de momentul în care alte membre apropiate ale familiei (mame, bunici) au trecut prin aceasta.

Genetica nu este singurul lucru care poate avea impact atunci când începe menopauza. Factorii medicali pot influența, de asemenea, momentul menopauzei. Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi bolile autoimune, sunt, de asemenea, asociate cu menopauza timpurie. Femeile care au urmat tratamente precum radioterapie sau chimioterapie au, de asemenea, mai multe șanse de a prezenta simptome mai devreme.

Post-menopauza: Normalitatea de după menopauză

Post-menopauză înseamnă pur și simplu „după menopauză”. Se ajunge la acest punct când au trecut 12 luni de la ultima menstruație. Post-menopauza semnalează sfârșitul capacității de reproducere și reprezintă stadiul femeii care a trecut prin menopauză pentru tot restul vieții.

Post-menopauză înseamnă pur și simplu „după menopauză”. Se ajunge la acest punct când au trecut 12 luni de la ultima menstruație. Post-menopauza semnalează sfârșitul capacității de reproducere și reprezintă stadiul femeii care a trecut prin menopauză pentru tot restul vieții.

Femeile aflate în postmenopauză prezintă un risc mai mare de a dezvolta anumite afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă și osteoporoza. Vizitele la medic pot preveni sau gestiona cu succes aceste afecțiuni.

Simptome menopauză în funcție de vârstă

Simptomele menopauzei evoluează în timp, pe măsură ce corpul scade treptat nivelul hormonilor reproductivi pe care îi produce. Iată o defalcare a simptomelor menopauzei care se  pot întâlni în funcție de vârstă.

Simptome menopauză la 40 de ani

Pentru majoritatea femeilor, simptomele menopauzei nu încep atât de devreme. Dacă menopauza are loc înainte de 40 de ani, se numește menopauză prematură. Dacă se întâmplă între 40-45 de ani, se numește menopauză precoce. 

Mai puțin de 10% dintre femei suferă de menopauză prematură sau precoce, dar dacă la vârsta de 40 de ani, o femeie întâmpină în mod regulat simptome cum ar fi modificări ale momentului sau fluxului menstruației, bufeuri, schimbări de dispoziție sau probleme de somn, acestea nu trebuie ignorate.

Un medic ginecolog poate determina dacă simptomele sunt legate de menopauză sau de un alt motiv, cum ar fi tulburările hormonale sau alte afecțiuni de sănătate.

Simptome menopauză la 45 de ani

În jurul vârstei de 45 de ani, multe femei intră în premenopauză și încep să observe primele semne ale apropierii menopauzei. Pentru unele, simptomele sunt ușoare și de scurtă durată. Pentru altele însă, acestea pot fi perturbatoare și de lungă durată.

Unele dintre primele semne ale menopauzei pot include:

Modificări ale menstruației

Modificările menstruale sunt de obicei primele semne ale menopauzei. De exemplu, menstruația poate începe să apară la fiecare 6-8 săptămâni. Sau s-ar putea rata câteva luni înainte de a reveni. De asemenea, este posibil să existe inclusiv fluctuații ale fluxului menstrual. Este important de știut faptul că femeile pot rămâne însărcinate în timpul premenopauzei.

Schimbări de dispoziție

Pe măsură ce nivelul hormonal se schimbă, e probabil să apară stări de iritare sau anxietate. Dorința sexuală (libidoul) poate de asemenea să scadă sau să crească. Aceste schimbări sunt tipice pe măsură ce corpul se apropie de menopauză.

Schimbări de dispoziție

S-ar putea să fie greu de adormit sau să intervină treziri în cursul nopții. Tulburările de somn pot contribui la o senzație persistentă de oboseală, care poate afecta și starea de spirit.

Vestea bună este că problemele de somn precum insomnia pot fi tratate. Schimbările stilului de viață, cum ar fi reducerea consumului de cofeină, limitarea timpului de utilizare a ecranului înainte de culcare și exercițiile fizice pot fi extrem de utile. 

Există medicamente și suplimente fără prescripție medicală, cum ar fi melatonina, care pot ajuta – dar se recomandă sfatul medicului și în această situație.

Simptome menopauză la 50 de ani

Majoritatea femeilor vor avea ultima menstruație în jurul vârstei de 50 de ani. După 12 luni fără menstruație, menopauza este completă și începe postmenopauza.

Pe măsură ce menopauza se apropie, nivelurile de estrogen și progesteron încep să scadă mai rapid. Ca urmare, simptomele vor deveni probabil mai intense.

Menstruațiile vor deveni neregulate până când se vor opri în cele din urmă. Cele mai comune simptome care apar în jurul sau imediat după atingerea menopauzei, sunt:

Bufeuri și frisoane

Bufeurile sunt senzații de căldură care se dezvoltă în jurul feței, gâtului și pieptului și se pot răspândi în alte zone ale corpului. De obicei durează doar câteva minute. Pe lângă senzația de căldură, pielea se poate înroși, apare transpirația, ritmul cardiac crește și starea de spirit se poate schimba. După aceea, pot apărea frisoane. Medicii nu sunt siguri de ce apar bufeurile, dar există anumite modalități de a le reduce impactul. Unele sfaturi includ:

  • Rămânerea în medii mai reci
  • Îmbrăcăminte lejeră
  • Găsirea de modalități eficiente de a gestiona stresul
  • Monitorizarea dietei (alimentele care sunt picante, procesate sau grase pot declanșa bufeuri)
  • Reducerea cantității de cofeină sau alcool consumate

Bufeurile pot apărea în timpul pre-menopauzei, dar sunt cel mai adesea raportate timpul menopauzei și în anii de post-menopauză. 

Transpirații nocturne

Când bufeurile apar noaptea, acestea se numesc transpirații nocturne. Dormitul lejer cu o îmbrăcăminte mai ușoară și cu un ventilator poate fi util pentru un somn mai confortabil.

Simptome menopauză la vârsta de 55 de ani și peste

În jurul vârstei de 55 de ani, majoritatea femeilor se află deja în anii de postmenopauză. După menopauză, corpul caută să se adapteze la cantitatea mai mică de estrogen și progesteron, iar multe femei se simt mai productive, mai alerte și mai libere, pentru că nu trebuie să-și mai facă griji cu privire la gestionarea menstruației.

Pielea și părul uscat sau subțire

Estrogenul joacă un rol în producția de colagen. Colagenul formează pielea, părul, oasele și multe alte țesuturi din jurul corpului. Deoarece nivelul de estrogen este mai scăzut după menopauză, pielea sau părul pot deveni mai uscate sau mai subțiri.

Uscăciune sau sensibilitate vaginală

Nivelurile scăzute de estrogen pot face, de asemenea, ca țesutul vaginal să devină mai uscat și mai subțire. Acest lucru poate duce la disconfort sau durere în timpul actului sexual.

Uscăciunea vaginală sau sensibilitatea apare de obicei după menopauză, dar simptomele pot fi observate și mai devreme. O cremă hidratantă sau un lubrifiant pot ameliora aceste simptome.

Probleme ale mușchilor pelvini

Estrogenul ajută și la susținerea părților laterale ale vezicii urinare. Mai puțin estrogen poate duce la slăbirea mușchilor pelvini. De aceea, incontinența urinară și urinarea frecventă pot fi manifestări frecvente după menopauză.

Tratament menopauză

Simptomele menopauzei pot fi deseori gestionate prin menținerea unei diete sănătoase, exerciții fizice regulate, dar și cu ajutorul unor suplimente alimentare menite să ușureze această perioadă care are loc în viața oricărei femei.

Colagen pentru femei

Aceste suplimente pot fi pe bază de izoflavone din soia, dar și de colagen pentru menopauză, care este disponibil sub diferite forme – colagen pulbere fiind foma cea mai eficientă.

Pachet pentru gestionarea optimă a simptomelor menopauzei

176,40 lei TVA inclus

Mai puțin de 5,87 lei per zi de tratament!

Supliment cu 10 Ingrediente Active dedicat femeilor aflate în apropierea menopauzei – Fabricat în Spania

120,00 lei TVA inclus

Mai puțin de 4,00 lei per zi de tratament!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *