sindrom budd-chiari

Sindromul Budd-Chiari: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

Ficatul este un organ vital pentru corpul uman, cu multiple functii esentiale de detoxifiere, descompunere a grasimilor, precum si sustinerea imunitatii organismului. Atunci cand, din diferite cauze, functionalitatea ficatului este ingreunata sau intrerupta, apar diverse probleme hepatice care pot pune viata in pericol, asa cum este sindromul Budd-Chiari.

Cunoscut si sub denumirea medicala de obstructia fluxului venos hepatic, sindromul Budd-Chiari este o afectiune rara care incetineste fluxul de sange in afara ficatului, provocand dureri si leziuni hepatice.

Afla in cele ce urmeaza care sunt tipurile sindromul Budd-Chiari, cum se manifesta, care sunt cauzele aparitiei, dar si metode de tratament pentru ameliorarea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii pacientilor.

Cuprins:

Ce este sindromul Budd-Chiari si care sunt tipurile?

ce este sindromul budd-chiari

Sindromul Budd-Chiari este o afectiune hepatica rara care se caracterizeaza prin obstructia sau ingustarea venelor hepatice. Astfel, circulatia sangelui care intra in ficat este blocata partial din cauza cheagurilor care se formeaza, provocand astfel leziuni hepatice, scaderea fluxului sangvin, precum si cresterea presiunii in interiorul organului.

Blocajul se formeaza incepand cu venele mici care transporta sangele din ficat, numite si vene hepatice catre vena cava inferioara. Deoarece fluxul de sange din ficat este ingreunat, sangele care revine in ficat determina marirea in volum a organului, precum si a splinei.

Cheagurile formate se pot extinde spre vena cava inferioara, responsabila de transportul sangelui de la inima, cauzand, in cele din urma, leziuni severe ale ficatului, care pun viata in pericol.

In functie de evolutia bolii si a simptomelor asociate, sindromul Budd-Chiar este de mai multe tipuri, si anume:

  • Acut, in care simptomele se dezvolta rapid, in decurs de cateva saptamani
  • Subacut, in care se dezvolta lent, pe parcursul a trei luni
  • Cronica, care se manifesta in cazul cirozei hepatice
  • Fulminant, poate provoca insuficienta hepatica brusca care pune viata pacientului in pericol.

Cauzele sindromului Budd-Chiari

cauze sindrom budd-chiari

Sindromul Budd-Chiari este o afectiune hepatica care apare ca o consecinte a unei alte afectiuni medicale, sarcina, si, in 20% din cazuri, fara o cauza clara a afectiunii.

Cele mai frecvente cauze ale sindromului Budd-Chiari sunt:

  • Afectiuni mieloproliferative care determina organismul sa produca o cantitate mare de globule rosii, care cresc riscul formarii cheagurilor de sange
  • Infectii cronice precum chist hidatic, sifilis, tuberculoza
  • Administrarea contraceptivelor orale
  • Leziuni si infectii ale ficatului care pot creste riscul unui blocaj
  • Cancer
  • Tumori precum carcinomul hepatocelular sau renal, Wilms, mixomul atrial drept

Anumite afectiuni medicale preexistente cresc riscul de formare a cheagurilor de sange, si implicit la blocarea fluxului venos hepatic, cum este in cazul bolilor de tesut conjunctiv sau boli inflamatorii intestinale. De asemenea, anumite conditii de mediu precum expunerea la radiatii sau arsenic pot duce la blocarea venelor hepatice.

Semnele si simptomele sindromului Budd-Chiari

Simptomele sindromului Budd-Chiari variaza in functie de evolutia bolii si obstructioarea venelor hepatice. De regula, simptomele se dezvolta treptat, pe parcursul mai multor luni, iar starea accentuata de oboseala este comuna la pacientii care sufera de acest sindrom. Totodata, ficatul se mareste si devine sensibil, fapt care poate provoca dureri si disconfort abdominal.

Pacientii cu sindromul Budd-Chiari pot avea:

  • Acumulare de lichid la nivelul membrelor inferioare provocand edem sau in abdomen
  • Sangerari gastrointestinale cauzate de ruptura cheagurilor de sange
  • Insuficienta hepatica care poate cauza deteriorarea functiei creierului, cu stari de confuzie si instalarea comei, in cazurile avansate

Obstructia brusca a fluxului venos hepatic apare la aproximativ 20% dintre pacienti si se manifesta in special in timpul sarcinii. Sarcina creste riscul de formare a cheagurilor de sange, iar simptomele sunt asemanatoare ca in cazurile blocajelor care se dezvolta treptat precum ficat marit, stare generala de oboseala, dureri abdominale si ingalbenirea pielii si a albului ochilor.

De asemenea, femeile insarcinate pot resimti si stari de greata sau voma, din cauza presiunii cauzate de blocarea venelor hepatice.

In cazurile in care venele hepatice sunt complet blocate si nu este adoptata in timp util nici o masura de tratament, apare ca o consecinta insuficienta hepatica, crescand riscul de deces in decurs de 3 ani.

Suplimente premium recomandate

Combate gazele, elimină toxinele din intestin și reduce stările de balonare – Fabricat în Spania

Prețul inițial a fost: 69,00 lei.Prețul curent este: 34,50 lei. TVA inclus

Mai puțin de 1,15 lei per zi de tratament!

Tratament in sindromul Budd-Chiari

tratament budd-chiari

Scopul principal al tratamentului pentru sindromul Budd-Chiari este de a imbunatati fluxul sangvin al venelor hepatice, eliminarea blocajului, precum si largirea vaselor de sange ingustate.

In acest sens, medicul poate recomanda anumite proceduri medicale precum tromboliza pentru micsorarea vaselor de sange sau transplant hepatic, pentru persoanele cu insuficienta hepatica, cu o rata de 95% de supravietuire post-operatorie.

In cazul in care debutul simptomelor este brusc, se administreaza medicamente fibrinolitice care dizolva cheagurile de sange si anticoagulante, pentru prevenirea formarii cheagurilor. Angioplastia transhepatica este o procedura de restabilire a fluxului de sange de la nivelul venei cave inferioare, ameliorand simptomele asociate la peste 70% dintre pacienti.

Se recomanda repaus la pat si activitate fizica moderata, si sunt interzise manevrele stomatologice sau alte interventii chirurgicale pe perioada tratamentului anticoagulant.

Regim alimentar recomandat

regim alimentar recomandat budd-chiari

Pe langa tratamentul specializat, recomandat de catre medicul specialist, pacientii cu sindromul Budd-Chiari necesita un regim alimentar specific pentru imbunatatirea fluxului venelor hepatice, precum si prevenirea formarii cheagurilor de sange.

Dieta zilnica trebuie sa contina minim 2000 de calorii si se recomanda regimul hiperproteic care se bazeaza pe consumul strict al alimentelor bogate in proteine si evitarea celor cu un continut ridicat de carbohidrati. Astfel, organismul primeste o cantitate mica de zaharuri, fapt care incetineste productia de insulina si depunerea tesutului adipos.

Alimente permise pentru pacientii cu sindromul Budd-Chiari

Sunt permise alimentele cu un continut ridicat de proteine care contin valoare biologica ridicata precum:

  • Carne de pui, peste sau vita
  • Lactate cu un continut scazut de grasimi
  • Branza tofu
  • Oua.

De asemenea, sunt permise si legumele cu un continut scazut de carbohidrati:

  • Avocado
  • Ciuperci
  • Rosii
  • Telina
  • Castravete
  • Broccoli
  • Vinete

Alimente interzise pentru pacientii cu sindromul Budd-Chiari

alimente de evitat in sindromul budd-chiari

Conform specialistilor, se recomanda evitarea alimentelor hiperproteice cu un continut ridicat de grasime saturata, precum:

  • Carnea de porc, de vanat sau miel
  • Lactatele grase cu un continut ridicat de grasimi
  • Mezelurile, afumaturile, slanina sau carnatii

Remedii naturale

Elementale - Suplimente naturale

Ghimbir Natural 400mg – 30 capsule

Supliment 100% natural cu efecte analgezice, anti-inflamatorii, tonice și energizante – Fabricat în Spania

100% VEGAN

Prețul inițial a fost: 55,00 lei.Prețul curent este: 27,50 lei. TVA inclus

Mai puțin de 0,92 lei per zi de tratament!

Nesiomag contribuie la reducerea oboselii și a epuizării, susține performanțele sportive – Fabricat în Spania

Prețul inițial a fost: 42,90 lei.Prețul curent este: 21,45 lei. TVA inclus

Mai puțin de 0,71 lei per zi de tratament!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reduceri