Sistemul reproducator feminin este una dintre cele mai fascinante si complicate parti ale corpului uman. Asta nu doar pentru ca este programat sa aduca o noua viata, ci si pentru ca sanatatea acestuia si modificarile prin care trece, in functie de varsta corpului, isi lasa amprenta asupra femeii in general.
Unul dintre cele mai uimitoare lucruri pe care sistemul reproducator feminin le detine este momentul formarii acestuia. Mai precis, formarea sistemului reproducator feminin se produce inca din timpul vietii intrauterine, atunci cand este definit sexul fetitei. La nastere, ovarele nou-nascutei contin deja toate ovulele pe care le va avea aceasta pe parcursul vietii sale.
Dincolo de rolurile si functiile pe care aparatul genital feminin le are, cunoasterea acestora este o conditie esentiala pentru sanatatea tuturor femeilor si nu numai.
Asadar, afla in continuare ce este sistemul reproducator feminin, care sunt componentele acestuia, influenta hormonilor feminini asupra starii psihice, precum si remedii naturale pentru a-ti mentine sanatatea sistemului reproducator feminin pe termen lung.
Ce este sistemul reproducator feminin si ce schimbari aduce in corp?
Sistemul reproducator feminin este capabil sa indeplineasca o serie de functii vitale si esentiale pentru sanatatea intregului organism, aflandu-se in stransa legatura cu restul organelor.
Aparatul genital feminin inglobeaza un complex de organe interne si externe, fiind situat in zona pelvina a trunchiului. Asa cum am mentionat la inceputul articolului, formarea sistemului reproducator feminin are loc inca din timpul vietii uterine, cand se defineste sexul fetitei. In momentul nasterii, ovarele contin deja toate ovulele pe care le va avea femeia pe parcursul vietii, fiind inactive pana la varsta de 8-10 ani. Incepand cu aceasta varsta, hormonii hipofizari stimuleaza ovulele, urmand sa fie eliberat cate unul in fiecare luna.
Pe tot parcursul acestei etape, incep sa fie dezvoltati hormonii sexuali feminini, printre care si estrogenul. Cresterea nivelului de estrogen din corpul unei fetite dezvolta treptat si organele genitale, urmand cresterea sanilor, aparitia parului axial si cel pubian, iar schimbarile vor produce aparitia primului ciclu menstrual.
Venirea ciclului menstrual se produce, in general, in jurul varstei de 12 ani, insa exista si cazuri cand poate aparea mai tarziu, pana la 16 ani. Durata si frecventa acestuia tine de genetica fiecarei fetite in parte, dar si de regimul alimentar si mediul de dezvoltare. Odata cu aparitia ciclului menstrual, tanara adolescenta se afla la inceputul vietii reproductive, moment in care corpul este capabil sa dezvolte si sa poarte o sarcina.
Etapa fertila se incheie in jurul varstei de 45-50 de ani, odata cu instalarea menopauzei si reducerea nivelului de estrogen din organism.
Recomandari premium pentru sanatatea femeilor
Supliment nutritiv cu 4 Ingrediente Active care protejează pielea și articulațiile – Fabricat în Spania
Mai puțin de 2,20 lei per zi de tratament!
Elementale - Suplimente naturale
Conține extract de Maca, eficient pentru combaterea oboselii și creșterea libidoului – Fabricat în Spania
100% VEGAN
Mai puțin de 1,08 lei per zi de tratament!
Pachete Suplimente
COLAMAG MENOPAUSIA + ESTRESAL- Pachet pentru gestionarea optimă a simptomelor menopauzei
Pachet pentru gestionarea optimă a simptomelor menopauzei
Mai puțin de 2,94 lei per zi de tratament!
Sistemul reproducator feminin – componente cheie
Anatomia sistemului reproducator feminin cuprinde structuri interne, situate in interiorul abdomenului si externe, aflate sub muntele pubian. De asemenea, sanii fac parte din sistemul reproducator feminin.
Organele interne sunt cele care produc cele mai multe reactii si procese in organism si fac posibile cele mai multe schimbari in corpul unei femei, atat din punct de vedere biologic, cat si psihic.
Iata care sunt organele interne ale sistemului reproducator feminin:
- Vaginul este un canal muscular si elastic, cu multe terminatii nervoase si mucoasa, care face legatura intre uter si vulva. Prin vagin este eliminat sangele menstrual
- Uterul leaga vaginul de trompele uterine, avand o lungime de aproximativ 6-8 centimetri. In uter se dezvolta sarcina si face posibila dezvoltarea ciclului menstrual.
- Trompele uterine sunt extremitatile superioare ale uterului, facand legatura intre ovare si uter
- Ovarele sunt glande de aproximativ 3 cm care ajuta la formarea si eliberarea ovulelor.
Cum influenteaza hormonii reproducatori feminini starea psihica a unei femei?
Ovarele sunt principala sursa care secreta hormoni reproducatori feminini, precum estrogenul si progesteronul. Acestia au o influenta semnificativa asupra starii psihice a unei femei, deoarece sunt implicati direct in reglarea ciclului menstrual si a reproducerii. Orice fluctuatii sau dezechilibre hormonale care implica estrogenul si progesteronul, sunt asociate cu modificarea starii de spirit a unei femei.
Ca de exemplu, estrogenul este implicat in reglarea nivelului neurotransmitatorilor, cum ar fi serotonina si dopamina, responsabili pentru echilibru psihic si emotional. Estrogenul contribuie la cresterea nivelului de serotonina in creier si implicit la imbunatatirea starii psihice si emotionale a unei femei. In timpul fazei de ovulatie a ciclului menstrual, cand nivelul de estrogen este crescut, multe femei se simt mai energice si mai pline de viata.
Progesteronul, al doilea cel mai important hormon reproducator feminin, este cunoscut si sub numele de “hormonul relaxarii”, deoarece poate avea efect calmant asupra sistemului nervos. Cu toate acestea, in anumite circumstante, in special in perioada dinaintea menstruatiei, un nivel ridicat de progesteron poate accentua starile de oboseala si letargie ale unei femei.
Variatiile nivelurilor de estrogen si progesteron care apar in timpul ciclului menstrual, influenteaza de cele mai multe ori starea generala a unei femei. Atunci cand nivelurile de estrogen si progesteron sunt scazute, pot aparea simptome precum iritabilitate, anxietate sau depresie. In timpul sarcinii, apar schimbari semnificative asupra nivelurilor de hormoni, pentru a sustine dezvoltarea fetusului.
Aceste schimbari hormonale pot afecta, de asemenea, starea unei femei, cauzand fluctuatii ale starii de spirit.
Pe masura ce o femeie se apropie de menopauza, atat estrogenul, cat si progesteronul, incepe sa scada. Aceste modificari pot contribui la aparitia simptomelor precum bufeuri, insomnii si schimbari de dispozitie.
Remedii naturale pentru stare de bine psihica si emotionala
Elementale - Suplimente naturale
Supliment pe bază de Ciancobalamină, cu numeroase roluri în organism – Fabricat în Spania
100% VEGAN
Mai puțin de 0,92 lei per zi de tratament!
Remedii naturale pentru sanatatea sistemului reproducator feminin
Exista o serie de nutrienti esentiali de care sistemul reproducator feminin are nevoie pentru a-si mentine fertilitatea, echilibrul hormonal si starea generala de sanatate.
Iata cativa dintre cei mai importanti:
- Acizi grasi Omega 3
Acizii grasi Omega 3 joaca un rol important pentru echilibrul hormonal si mentinerea sanatatii tesuturilor si membranelor celulare.
Introdu in alimentatia ta surse bogate in acizi grasi Omega 3 precum carnea de peste (somon, macrou, hering), spanac, broccoli, seminte de chia, seminte de in si nuci. Daca, din diverse motive, nu iti poti asigura doza zilnica de acizi grasi Omega 3 in aceste alimente, poti lua in calcul varianta suplimentelor alimentare.
- Vitamina B9 (Acid folic)
Vitamina B9, cunoscuta si sub numele de acid folic, este esentiala pentru sanatatea generala a sistemului reproducator, inclusiv pentru buna functionare a functiilor ovariene si dezvoltarea sanatoasa a fatului in timpul sarcinii.
Sursele alimentare care contin acid folic sunt legumele cu frunze verzi, fasole, mazare. De asemenea, un nivel optim de vitamina B9 in organism poate fi obtinut prin intermediul suplimentelor alimentare.
- Fier
Fierul este un mineral care face posibil transportul oxigenului in intreg organism: celule, vase de sange si organe. Totodata, are un rol important pentru sanatatea ovarelor si mentinerea fertilitatii.
Sursele alimentare bogate in fier sunt carnea rosie, carnea de pui, peste, legume cu frunze verzi si radacinoase.
- Vitamina D
Vitamina D este importanta pentru sanatatea oaselor, sustinerea sistemului imunitar atat pentru viitoarea mamica, cat si pentru fat. In perioada sarcinii, bebelusul are nevoie de vitamina D pentru dezvoltarea adecvata a structurii scheletale si in mineralizarea normala a oaselor.
Sursele naturale de vitamina D includ expunerea la soare si consumul alimentelor precum peste gras, oua fierte si produse lactate nepasteurizate.
Elementale - Suplimente naturale
Contribuie la protejarea sistemului osos și a celui imunitar– Fabricat în Spania
100% VEGAN
Mai puțin de 0,63 lei per zi de tratament!
Vitamine și Antioxidanți
Formulă avansată cu Fier și 3 Vitamine necesare organismului: C, B9 și B12 – Fabricat în Spania
100% VEGAN
Mai puțin de 0,82 lei per zi de tratament!
- https://www.webmd.com/sex-relationships/your-guide-female-reproductive-system
- https://www.endocrine.org/patient-engagement