Ofertă de Primăvară! 20% Extra Reducere la TOATE PRODUSELE, stoc limitat! Folosește codul 20SPRING Vezi Produse

Valeriana – Beneficii pentru combaterea insomniei, anxietății și a hipertensiunii arteriale

Dacă te confrunți cu tulburări de somn sau pur și simplu te trezești obosit, trebuie să știi că există o plantă folosită de mii de ani, care sprijină odihna și înlătură stările de tensiune, agitație și anxietate – extractul de valeriană.

Recapătă-ți echilibrul mental și somnul odihnitor cu ajutorul capsulelor cu Valeriană – Fabricat în Spania

100% VEGAN

60,00 lei TVA inclus

Mai puțin de 2,00 lei per zi de tratament!

Supliment pentru buna funcționare a sistemului nervos, cu efect antistress – Fabricat în Spania

76,00 lei TVA inclus

Mai puțin de 2,53 lei per zi de tratament!

Valeriana este utilizată la scară largă, fiind extrem de apreciată pentru efectele sale calmante. Este de obicei încorporată în ceaiuri medicinale sau disponibilă sub formă de suplimente cu valeriană

În rândurile de mai jos vom afla ce este valeriana și îți vom prezenta 5 dintre cele mai importante beneficii ale acestei plante naturale cu efecte calmante și anxiolitice.

Cuprins:

1. Contribuie la un somn liniștit și odihnitor

Studiile experților demonstrează că valeriana diminuează timpul necesar pentru a iniția somnul și îmbunătățește calitatea odihnei. Spre deosebire de numeroasele medicamente cu efect tranchilizant, cum ar fi somniferele de sinteză, valeriana are foarte puține reacții secundare și nu tinde să provoace somnolență în timpul zilei.

Rădăcina de valeriană este frecvent asociată cu alte ierburi care echilibrează sistemul nervos, de exemplu, extractul de hamei (Humulus lupulus) și extractul de roiniță (Melissa officianalis). Acestea acționează ca adjuvante în tratamentul tulburărilor de somn.

Cum acționează valeriana pentru susținerea odihnei? Valeriana conține o substanță numită linarină, care are un efect calmant. De asemenea, stimulează producția internă de GABA. Acidul gamma-aminobutiric corosiv (GABA) este o sinapsă inhibitoare a sistemului senzorial focal. În cantități suficient de mari poate provoca un impact liniștitor, calmând stările de anxietate.

De altfel, în cadrul studiilor de specialitate, rezultatele investigațiilor in vitro sugerează că concentratul de valeriană poate face ca GABA să fie descărcat din terminațiile nervoase ale minții și apoi să fie recuperat în celulele nervoase. În plus, acidul valerianic din compoziția naturală a valerianei împiedică eliminarea GABA, iar, în acest fel, calmează stările de nervozitate și promovează odihna și calmul.

2. Calmează anxietatea

Cu toții am auzit de medicamente ca alprazolamul (Xanax) sau diazepamul (Valium). Ele acționează prin suplimentarea extensiei GABA la nivelul sistemului nervos. Acidul valerianic și valerenolul regăsite in mod natural în rădăcina de valeriană fac același lucru, dar într-un mod mult mai sigur, mai eficient și fără să creeze dependență.

Este cu adevărat uimitor că o plantă naturală, precum valeriana, poate fi un adversar redutabil al nervozității și al depresiei, cu efecte asemănătoare celor ale medicamentelor psihotrope. În cazul în medicul insistă să luați alte medicamente calmante sau antidepresive (de exemplu, antidepresive triciclice precum amitriptilina sau antidepresivele tetraciclice), vă recomandăm să nu luați valeriană în același timp.

3. Scade tensiunea arterială

Dincolo de proprietățile sale principale, valeriana are o contribuție importantă la reducerea presiunii sangvine, îmbunătățind circulația sângelui și susținând starea de bine a inimii.

Hipertensiunea arterială extinde riscurile apariției accidentelor vasculare cerebrale și a atacurilor de cord. Rădăcina de valeriană poate ajuta la reducerea hipertensiunii, ceea ce are un efect pozitiv imediat asupra întregului sistem cardiovascular.

4. Ameliorează crampele menstruale

Efectul relaxant al rădăcinii de valeriană poate determina o ameliorare simptomelor redate de problemele menstruale. Poate reduce gravitatea spasmelor menstruale, care este o problemă tipică pentru femeile care se confruntă cu efectele sindromului premenstrual. Așadar, prin proprietățile sale antispastice, înlătură crampele musculare și acționează pentru a calma durerile pe care numeroase femei le experimentează în perioada de dinaintea ciclului menstrual.

5. Îmbunătățește gestionarea stresului

Diminuând neliniștea și îmbunătățind durata și natura odihnei, rădăcina de valeriană are proprietăți adaptogene prin care ajuta la mai buna gestionare a stresului zilnic. Stilul de viață modern generează o presiune care pare interminabilă și te poate face să te simți neliniștit, iar neliniștea degenerează de cele mai multe ori în îngrijorare, apoi în anxietate, iar până la depresie mai e un singur pas.

Prin îmbunătățirea nivelului de GABA, valeriana contribuie la reducerea presiunii exercitate atât pe psihic, cât și pe întregul organism datorită capacității de a stimula nivelul de serotonină.

Compoziție, proprietăți și curiozități

Rădăcina de valeriană este obținută de la valeriană (Valeriana officinalis), o plantă cu o înflorire durabilă din familia Valerianaceae. Planta are flori roz sau albe cu parfum dulce și încolțește la sfârșitul primăverii. Valeriana crește în Europa, în anumite părți ale Asiei și în America de Nord.

Conține uleiuri precum acizi valerenici, sesquiterpene și valepotriați (derivați ai grăsimilor nesaturate cu lanț scurt). Acești constituenți dinamici sunt responsabili de capacitatea plantei de valeriană de a reda senzația de calm.

Numele plantei este obținut de la pronumele personal „Valeria” și cuvântul latin „valere” (a fi solid, sunet). Valeriana a fost folosită ca tratament pentru recuperare încă din timpul Greciei și Romei antice. Hipocrate i-a descris proprietățile, iar Galen a promovat-o mai târziu ca un leac pentru insomnie.

Cum se utilizează extractul de valeriană

Valeriana se poate regăsi sub formă de concentrat uscat sub formă de pudră. De asemenea, este disponibilă sub formă de ceai, tinctură sau concentrat lichid. Valeriana poate fi, de asemenea, utilizată în structura uleiurilor esențiale. Gustul valerianei este mai agreabil decât mirosul.

În cazul tulburărilor de somn, valeriana poate fi luată cu una până la două ore înainte de ora culcării sau de mai multe ori pe parcursul zilei, ultima administrare fiind cea mai apropiată de momentul culcării.

Care este cea mai potrivită doză de valeriană recomandată pentru tulburările de somn? Sugestiile pot varia, dar de obicei acestea sunt valorile cele mai întâlnite:

Ceai: se toarnă 1 cană de apă clocotită peste 1 lingură (2 până la 3 grame) de extract uscat de valeriană.

Tinctură (1:5): 1 până la 1 1/2 lingură (4 până la 6 ml).

Extract fluid (1:1): 1/2 până la 1 lingură (1 până la 2 ml)

Extract uscat sub formă de pulbere (4:1): 250 până la 600 mg.

Odată ce somnul se îmbunătățește, se recomandă continuarea administrării de valeriană timp de două până la șase săptămâni. Pentru anxietate, 120 până la 200 de miligrame, de trei până la patru ori pe zi ar putea fi de mare ajutor.  

Recapătă-ți echilibrul mental și somnul odihnitor cu ajutorul capsulelor cu Valeriană – Fabricat în Spania

100% VEGAN

60,00 lei TVA inclus

Mai puțin de 2,00 lei per zi de tratament!

Supliment pentru buna funcționare a sistemului nervos, cu efect antistress – Fabricat în Spania

76,00 lei TVA inclus

Mai puțin de 2,53 lei per zi de tratament!

Concluzii

Numeroase soluții tranchilizante își pierd efectul într-un timp foarte scurt, fiind nevoie de o administrare tot mai consistentă care conduce la dependență și alte complicații pe termen lung.

Valeriana este o modalitate sigură și naturală de a ajuta organismul să combată tulburările de somn, stres, anxietate sau nervozitate. Cu reacții minore și mai puțin frecvente, poate depăși ca eficacitate tranchilizantele medicamentoase în ceea ce privește impactul general asupra stării de bine a corpului.

Nu uita că ar putea dura și două săptămâni până când vei vedea rezultatele administrării de valeriană, dar poți observa îmbunătățiri chiar și după o singură doză!

Referințe

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4394901/

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2515690X20967323

https://www.healthline.com/nutrition/valerian-root

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4936757/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4655638/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22863505/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *