disectia aortica

Disectia aortica: Afla totul despre cauzele producerii, simptome si metode de tratament

Aorta este cea mai importanta artera din corpului uman care transporta sangele din inima catre restul organelor si tesuturi. Atunci cand o persoana sufera de disectie aortica, sangele curge in afara peretelui interior al aortei sau in interiorul vasului de sange, fapt care necesita spitalizare de urgenta si administrarea tratamentului in cel mai scurt timp.

Afla in urmatorul articol ce este disectia aortica, care sunt cauzele, simptomele si metode de tratament pentru prevenirea complicatiilor si mentinerea sanatatii arteriale.

Cuprins:

Ce este disectia aortica?

ce este disectia aortica

Disectia aortica reprezinta ruptura stratului interior din aorta care duce la patrunderea sangelui in stratul mijlociu al peretelui arterial. Este o afectiune care poate pune viata in pericol, daca nu este tratata imediat.

Disectia de aorta apare, cel mai frecvent, la persoanele cu varste intre 60 si 70 de ani, in special la barbati, raportul barbati:femei fiind de 2:1.

In functie de regiunea zonei afectate, disectia aortica poate afecta:

  • Aorta ascendenta, fiind cea mai grava forma de disectie aortica
  • Aorta descendenta.

Cauzele aparitiei disectiei aortice

cauzele disectiei aortice

Disectia aortica apare intr-o zona slabita din interiorul aortei, care poate fi cauzata de hipertensiune arteriala sau traumatisme la nivelul toracelui.

De asemenea, exista numite boli si factori de risc care pot favoriza aparitia disectiei aortice precum:

  • Ateroscleroza cronica
  • Boli genetice precum sindromul Ehlers-Danlos
  • Interventii chirurgicale la nivelul inimii
  • Sau inflamatia vaselor de sange provocata de sifilis
  • Anevrism aortic
  • Varsta inaintata.

Au fost inregistrate cazuri in care unii copiii se nasc cu anonalii genetice, cum ar fi sindromul Marfan sau Ehlers-Danlos, care slabesc tesuturile conjunctive si pe cele localizate la nivelul sistemului cardiovascular, favorizand aparitia disectiei aortice.

Simptomele disectiei de aorta

simptome disectie aortica

Simptomele disectiei de aorta debuteaza brusc si pot fi asemanatoare cu cele ale unui infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Disectia de aorta prezinta un risc ridicat de deces, de aceea este important ca pacientul care sufera de aceasta afectiune sa primeasca ingrijiri medicale de urgenta.

Aproximativ 33% dintre pacienti decedeaza in primele 24 de ore din momentul producerii disectiei aortice daca nu primesc ingrijire medicala de urgenta, procentul crescand la 50% in 48 de ore.

Printre cele mai frecvente simptome se afla:

  • Durere intensa, spontana, la nivelul pieptului, care iradiaza inspre umar si spate
  • Ameteala si stari de confuzie
  • Oboseala excesiva
  • Stare de lesin
  • Transpiratii
  • Greata
  • Varsaturi
  • Ritm cardiac marit sau slab
  • Dificultati de respiratie
  • Dificultati de inghitire
  • Tulburari de vedere
  • Pierderea echilibrului.

Atunci cand se produce, disectia de aorta blocheaza si reduce considerabil fluxul de sange catre artere si ramificatiile acestora care alimenteaza creierul, intestinele si alte organe vitale.

Metode de tratament pentru disectia aortica

tratament disectie aortica

Persoanele diagnosticate cu disectie de aorta au nevoie de internare pentru monitorizarea semnelor vitale precum puls, tensiune arteriala si respiratie.

Decesul poate aparea la cateva ore de la ruperea aortei, prin urmare, tratamentul trebuie administrat in cel mai scurt timp. In acest caz, medicul specialist poate administra medicamente pe cale intravenoasa cu scopul de a reduce ritmul cardiac si tensiunea arteriala pentru a mentine o cantitate suficienta de sange catre creier, inima si rinichi.

Ritmul cardiac si tensiunea arteriala scazuta ajuta la limitarea raspandirii rupturii. La scurt timp dupa administrarea tratamentului medicamentos intravenos, medicii decid, in functie de evolutia disectiei aortice, daca este necesara o interventie chirurgicala sau continuarea tratamentului.

Cum poti preveni disectia aortica

prevenire disectie aortica

Atunci cand nu este cauzata de predispozitia genetica sau anumite interventii chirurgicale, disectia aortica poate fi prevenita prin adoptarea unui stil de viata sanatos si monitorizarea constanta a tensiunii arteriale pentru a sesiza din timp eventualele anomalii sau complicatii care pot aparea la nivelul arterelor.

Un stil de viata sanatos include:

  • O alimentatie echilibrata si diversificata compusa din cat mai multe fructe, legume si cereale integrale
  • Evitarea grasimilor saturate prezente in mezeluri, afumaturi, carne de porc, carne de miel, carne de rata, carnati, untura. Colesterolul si trigliceridele care se regasesc in aceste alimente favorizeaza depunerea grasimilor pe peretii vaselor de sange si a arterelor care duc treptat la aparitia aterosclerozei si a anevrismului cronic, principalii factori de risc pentru disectia aortica. De asemenea, se recomanda reducerea consumului de zahar si sare
  • Realizarea exercitiilor fizice in mod regulat, de minim 30 de minute pe zi, pentru imbunatatirea functiei cardiace si reducerea nivelului de colesterol din sange
  • Daca sunteti fumator, renuntarea la acest obicei nesanatos este esential.

Prevenirea afectiunilor care pot aparea la nivelul aortei si a vaselor de sange poate fi realizata si cu ajutorul remediilor naturiste si a suplimentelor alimentare special concepute pentru a sprijini sanatatea si bunastarea generala a sistemului circulator.

Iti prezentam cativa dintre cei mai eficienti nutrienti cu rol antioxidant, antiinflamator si protector a vaselor sangvine:

  • Vitamina C

Vitamina C este un antioxidant care nu poate fi produs in mod natural de catre organism, de aceea este importanta administrarea acestuia cu ajutorul alimentatiei si a suplimentelor alimentare. Vitamina C, recunoscuta pentru beneficiile sale asupra sistemului imunitar, joaca un rol important si pentru mentinerea sanatatii inimii si a vaselor de sange.

Datorita actiunii sale antioxidante, vitamina C reduce riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inima, contribuie la reglarea nivelului de colesterol din sange si ajuta la imbunatatirea absorbtiei de fier si minerale esentiale.

  • Vitamina E

Are proprietati antioxidante excelente care protejeaza vasele de sange si muschiul inimii, sprijinind sanatatea sistemului cardiovascular. In plus, previne imbatranirea prematura a organismului si creste nivelul de energie si vitalitate.

  • Acizi grasi Omega

Acizii grasi Omega de tip 3,6 si 9 contribuie la prevenirea afectiunilor cardiovasculare si protejarea inimii, mentine echilibrului colesterolului in sange si imbunatateste circulatia sangvina. Pentru mentinerea unei inimi sanatoase, se recomanda administrarea suplimentelor cu acizi grasi Omega in combinatie cu Vitamina E, sporind astfel eficienta prin actiunea complementara a acestora.

  • Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba are un continut ridicat de flavonoide si terpenoide cu efect anticoagulant, pentru combaterea tulburarilor circulatorii. Sustine circulatia arteriala, venoasa si capilara, creste fluxul sangvin si protejeaza structura membranelor vasculare.

Remedii naturiste recomandate

Elementale - Suplimente naturale

Vitamina E 400 UI – 60 gelule

Unul dintre cei mai puternici și eficienți antioxidanti naturali – Fabricat în Spania

100% NATURAL

Prețul inițial a fost: 55,00 lei.Prețul curent este: 27,50 lei. TVA inclus

Mai puțin de 0,92 lei per zi de tratament!

Vitamine și Antioxidanți

Cerol C – 1000 Mg – Extract De Acerola

Supliment nutritiv cu conținut ridicat de Acerola, sursă 100% naturală de Vitamina C – Fabricat în Spania

100% NATURAL, VEGAN

Prețul inițial a fost: 52,00 lei.Prețul curent este: 26,00 lei. TVA inclus

Mai puțin de 0,87 lei per zi de tratament!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Reduceri